În România, două-treimi din populaţie (65,1%) nu consumă fructe şi legume. În rândul celor mai bine situate state din UE se află Belgia (16,1%), urmată de Portugalia (20,7%) şi Marea Britanie (21,3%). Pe de altă parte, pe ultimele locuri se află România (65,1%), Bulgaria (58,6%), Lituania (48,5%), Slovacia (46,6%), Republica Cehă (46,3%), Olanda (45,9%) şi Germania (45,2%), scriu cei de la csid.
Cea mai mare pondere în ceea ce priveşte consumul a 5 porţii de fructe şi legume zilnic s-a înregistrat în Marea Britanie (33,1%), urmată de Danemarca (29,9%) şi Olanda (25%). Ţara noastră se află pe ultimele locuri din Europa.
Se recomandă consumul a minimum 400 de grame de fructe şi legume pe zi, împărţite în 5 porţii (excluzând cartofii şi alte amidonoase), deoarece consumul de fructe şi legume poate reduce riscul apariţiei unor boli necontagioase.
„Este uşor să ne menţinem sănătatea şi alimentaţia echilibrată chiar şi în sezonul rece, pentru că atunci avem la dispoziţie o mulţime de fructe şi legume. Mai mult decât atât, este important să ştim ce fructe şi legume sunt disponibile în fiecare sezon şi să profităm de beneficiile lor. Luând în considerare statisticile, adulţii trebuie să acorde mai multă atenţie alimentaţiei şi să consume cel puţin cinci porţii de fructe şi legume zilnic. Una dintre aceste porţii poate fi înlocuită cu un suc 100% natural sau cu un mousse”, a menţionat medicul de familie şi nutriţionistul Şerban Damian.
Citeşte continuarea pe CSID
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: