Născută în aceeaşi ţară, doctoriţa a avut o copilărie şi o adolescenţă grele, marcate de sărăcie, conflicte sociale şi război. A fost născută într-o perioadă în care privilegiul educaţiei era altfel, iar cei de culoare nu aveau acces la studii.
În acea perioadă, mulţi au ales să părăsească ţara şi să îşi facă rostul în altă parte, inclusiv Helena. Aceasta a plecat cu trei prieteni, reuşind să treacă graniţa în Angola, o ţară devastată de război civil. La doar 15 ani, a experimentat toate ororile şi pericolele războiului. Într-un sfârşit, ea şi prietenii ei au trecut în Zambia, unde au ajuns într-un centru de refugiaţi, având pentru prima dată acces la educaţie prin şcoala construită acolo. Aceasta i-a deschis ochii, şi a ajuns să studieze medicina în Leipzig, Germania.
După terminarea studiilor, a decis să se întoarcă de unde a plecat, ajutând comunitatea din care a făcut parte, unde era singurul oftalmolog al unui spital de stat. S-a confruntat cu preconcepţiile localnicilor, care nu priveau cu ochi buni medicina modernă, spunând că orbirea la bătrâneţe este un lucru normal şi nu se poate face nimic.
Când a început colaborarea cu SEE International, prin care opera gratuit pacienţi bolnavi de cataractă, au venit doar 82 de oameni. Zvonurile rezultatelor uimitoare s-au împrăştiat foarte rapid, iar într-un an a avut mii de pacienţi.
Helena povesteşte că fericirea celor vindecaţi este mult mai importantă ca banii câştigaţi de pe urma unor operaţii; pentru ea, menirea de doctor vine pe primul plan.
În 2015 a câştigat premiul Nelson Rolihlahla Mandela al Naţiunilor Unite, pentru dedicarea de care a dat dovadă în serviciul umanităţii.
Puteţi afla mai multe despte ea din video de mai jos:
Sursa: National Geographic