Cercetătorii au estimat că numărul cazurilor în care copiii nu mai pot fi aduşi pe lume în mod natural a crescut de la 36 la 1.000, ceea ce înseamnă că în 20% din cazuri copilul nu poate veni pe lume în mod natural.
Selecţia naturală avantajează copiii care au o greutate mai mare la naştere şi sunt mai dezvoltaţi, însă acest aspect contrazice situaţia în care trebuie să se afle femeile în timpul sarcinii, căci pelvisul său trebuie să fie îngust pentru ca sarcina să poată fi dusă la sfârşit. Astfel, în momentul în care vine pe lume, copilul rămâne blocat şi, de cele mai multe ori, se află în pericol de a muri, atât el şi mama.
„Fără procedurile medicinei moderne, un asemenea caz era letal, atât pentru copil, cât şi pentru mamă, iar acest aspect reprezintă, dintr-o perspectivă evoluţionară, selecţia naturală”, a afirmat Dr. Phillip Mitteroecker de la Universitatea din Viena. De asemenea, acesta a adăugat că femeile cu un pelvis îngust nu ar fi supravieţuit unei naşteri acum 100 de ani, însă acum o fac şi îşi transmit genele către fiicele lor care, la rândul lor, vor avea un asemenea pelvis.
Acest lucru conduce, în teorie, la schimbări evoluţionare, însă cercetătorii nu au dovezi care să explice acest lucru. Este adevărat că rata naşterilor prin cezariană a crescut, mai ales în lumea vestică, însă sunt multe motive care stau la baza alegerii acestei metode. De exemplu, medicii recomandă cezariana mamelor care au o vârstă înaintată, iar numărul femeilor care aleg să aibă urmaşi la o vârstă înaintată creşte, de asemenea, iar acest lucru ar putea fi explicaţia din spatele creşterii procentului operaţiilor de cezariană.
Sursa: IFL Science
Citeşte şi:
Naşterea prin cezariană creşte riscul apariţiei obezităţii la nou-născuţi
Naşterea prin cezariană poate creşte riscul de autism al copilului