Deşi iniţial au fost produse ca jucării pentru adulţi, au ajuns în cele din urmă în mâinile şi în gurile copiilor, iar uneori consecinţele au fost devastatoare.
Înghiţirea unei singure bucăţii nu provoacă nicio pagubă, dar ingerarea a două sau mai multe poate provoca daune sănătăţii. Având în vedere că micii magneţi sunt incredibil de puternici, aceştia se pot atrage între ei de la o distanţă mare. Ceea ce înseamnă că se pot atrage unul pe celălalt chiar dacă unul dintre magneţi se află în interiorul stomacului unui copil. În drumul său magnetul poate perfora ţesuturile.
În 2012, un copil de trei ani din Oregon a înghiţit 37 de magneţi, aceştia producându-i trei găuri în sistemul intestinal. În 2013, un copil de şase ani din Ontario a înghiţit 19 magneţi ce i-au lăsat două găuri în intestine.
În 2012, Comisia pentru Siguranţa Produselor de Consum (CSPC) din Statele Unite ale Americii a cerut interzicerea jucăriilor magnetice din neodim prezentând exemple precum cele de mai sus. În 2014, produsul a fost scos de pe piaţă.
Cu o săptămână în urmă, un judecător administrativ a pledat în favoarea unui nou apel în cazul magneţilor zen, pentru ca restricţia să fie ridicată, afirmând că există o analiză improprie a costurilor şi a beneficiilor realizată de către CSPC.
,,Numeroşi profesori şi fizicieni utilizează magneţii pentru a crea modele care explică fenomene fizice, biologice şi conceptele geometrice,” a declarat judecătorul.
Cu alte cuvinte, judecătorul consideră că pericolul asociat cu aceste jucării este exagerat, iar beneficiile jucăriilor ar trebui luate în considerare.
Sursa: Popular Science
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: