Directorul Workshop-ului de Endoscopie Digestivă de la Cluj-Napoca, Marcel Tanţău, medic primar medicină internă şi gastroenterologie la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Octavian Fodor”, a declarat, vineri, presei, că intervenţiile care au loc sunt minim invazive şi dau pacientului şansa unei recuperări rapide, transmite corespondentul MEDIAFAX.
“Ca o premieră absolută pentru România prezentăm procedura de rezecţie transmurală, tehnică prin care specialistul îndepărtează endoscopic formaţiunile tumorale de la nivelul tractului gastro-intestinal, respectiv litotripsia laser a calculilor biliari şi pancreatici, adică spargerea lor. În acest fel, nu se mai impune utilizarea procedurilor clasice de chirurgie, care implică o perioadă de recuperare ulterioară mult mai mare a pacientului. Au fost selectaţi 25 de pacienţi monitorizaţi în centrul medical de la Cluj-Napoca, cazuri considerate mai complicate din punct de vedere medical. Aceştia vor beneficia de intervenţii endoscopice pentru diagnostice diferite, manevre de specialitate, aplicate mai puţin în România până în acest moment, dar care au o rată deosebită de succes, fiind minim invazive şi care dau în acest fel pacientului şansa unei recuperari rapide”, a spus Tanţău.
Potrivit acestuia, medicii români, împreună cu specialişti din străinătate, efectuează 16 intervenţii endoscopice cu tehnologie de ultimă oră, inexistentă momentan în România.
Citeşte continuarea aici
Citeşte şi:
Premieră în lumea medicală. Primul transplant de craniu şi de scalp a fost făcut în Statele Unite
Muzica îi ajută pe chirurgi să fie mai eficienţi în sala de operaţii
Operaţii pe creier acum 2.300 de ani? Două cranii spun o poveste aparent imposibilă (FOTO)
Un „bisturiu magic” ar putea revoluţiona chirurgia cancerului