Însă, factorul genetic are cel mai important rol, iar pungile de sub ochi sunt mult mai vizibile în cazul persoanelor care au piele mai fină şi nuanţa tenului mai deschisă. Atunci când oamenii sunt stresaţi si obosiţi, circulaţia sângelui din regiunea ochilor tinde să scadă, iar venele capilare se întind şi se umflă.
Mai mult, unele persoane sunt expuse genetic în faţa unui fenomen ce cauzează pungile de sub ochi, fenomen ce se manifestă prin mişcarea grăsimii de sub globul ocular în partea din faţă a ochiului.
În unele cazuri, cearcănele sunt cauzate şi de către factorii externi. Este cazul alergiilor, mai ales a celor sezoniere. Atunci când corpul este expus alergenilor, lansează proteine imune numite histamine, iar acestea pot cauza umflături ale vaselor de sânge de sub ochi.
Expunerea prelungită la soare poate, de asemenea, să provoace acest lucru şi să subţieze pielea, formându-se cearcăne întunecate sub ochi. Şi consumul mâncărurilor sărate are un efect distructiv, căci face ca organismul să reţină apă, exacerbând pungile de sub ochi.
În plus, frecarea ochilor poate cauza cearcăne, pentru că această acţiune stimulează capilarele care sunt deja expuse întinderii şi umflării. Încă o explicaţie invocă faptul că, în momentul în care oamenii îmbătrânesc, pierd colagen şi elastină, care se găsesc în ţesutul conjuctiv, iar rezultatele sunt cearcănele.
Sursa: Live Science
Citeşte şi:
De ce facem cearcăne şi cum putem scăpa de ele?