Matevz Lenarcic a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, la o prezentate a rezultatelor măsurătorilor efectuate, că având ca proprietate specifică absorbţia puternică a luminii, carbonul negru are o contribuţie considerabilă la încălzirea atmosferei şi, în consecinţă, a planetei.
“Mediul înconjurător este fragil, putem pierde locul în care trăim, încălzirea global este un fenomen real, iar nivelul mării va creşte cu un metru în următorii ani. 7 milioane de oameni mor anual din cauza poluării cu carbon negru şi trebuie să schimbăm legislaţia pentru prevenirea acestei poluări. În expediţiile mele în jurul lumii, pilotând un avion ultrauşor, am măsurat gradul de poluare atmosferică cu carbon negru, care reprezintă funinginea rezultată în timpul arderii incomplete a combustibililor. Având ca proprietate specifică absorbţia puternică a luminii, carbonul negru are o contribuţie considerabilă la încălzirea atmosferei şi, în consecinţă, a planetei. Rezultatul măsurătorilor indică faptul că cele mai poluate zone sunt cele industrializate”, a spus Lenarcic.
Acesta a povestit că a efectuat în ultimii ani mai multe zboruri, dar că proiectul său de măsurare a poluării cu carbon negru este unul de lungă durată, urmând să se întindă până în anul 2020.
“Am zburat cu un avion ultrauşor, care cântărea 300 de kg şi care atingea o viteză de 250 de km pe oră. Am zburat la o altitudine de 9.000 de m şi am parcurs, în total, aproape 110.000 km”, a mai spus pilotul.
Următorul său proiect va începe anul viitor şi se referă la studierea gheţarilor din Alpi pentru a verifica efectele încălzirii globale asupra procesului de topire a acestora.
Matevz Lenarcic are 57 de ani şi, pe lângă pilot, este şi fotograf, alpinist, biolog dar şi activist pentru protecţia mediului.
Sursa: Mediafax