Este o autobiografie despre tatăl ucis de armata americană, fuga din Afghanistan, lupta cu brutalitatea străinilor, salvarea din Marea Mediterană şi succesul în şcolile britanice.
Reporter: Povestea ta de viaţă?
Gulwali Passarlay: Am încercat să fiu eu însumi în carte şi să arăt cum m-am schimbat de-a lungul călătoriei mele către lumea sigură. Este, de fapt, trebuie s-o spun, nu doar călătoria de la nesiguranţă la siguranţă, ci şi cea de la copilărie spre adolescenţă.
Reporter: De fapt, ce înseamnă?
Gulwali Passarlay: Este viaţa a milioane de refugiaţi. Am vrut să întrupez vocea acestora, să arăt suferinţa inutilă în 2016. Eu am plecat din Afghanistan, am trecut prin zece ţări, am intrat pe mâna nemiloşilor traficanţi şi am reuşit, greu de crezut, să intru pe mâna celor care chiar mi-au făcut un bine. M-au salvat.
Reporter: Ce sunt, de fapt, războaiele din Afghanistan, Siria?
Gulwali Passarlay: Îţi pierzi orice speranţă în umanitate văzând aceste tragedii. Ce rost au? Pentru prosperitatea cui? În numele durerii cui există aceste tragedii? Emigraţia nu este o crimă. Ar trebui să funcţioneze ca o alegere a fiecăruia, nu o luptă de supravieţuire.
Reporter: Cine-i de vină?
Gulwali Passarlay: Cred că intervenţia militară nu a fost cea mai bună rezolvare a crizelor sociale şi economice şi conflictelor politice. Da, refugiaţii au ajuns să se teamă şi de intervenţia americană eliberatoare, dar şi de terorismul ISIS. Greu de găsit, nu-i aşa, demnitate într-o lume a fricii generalizate.
Gulwali Passarlay într-o intervenţie publică:
https://www.youtube.com/watch?v=ID6K8drer1o
Cartea Polirom:
Sursa: Mediafax