În mod incredibil, de la ultimele imagini cu tribul Moxihatetema se pare că acesta a crescut cu două familii, dar cercetătorii sunt îngrijoraţi că aşezământul este tot mai aproape de minerii care le-ar da apă, mâncare contaminată sau chiar arme locuitorilor din tribul izolat.
Tribul constituit din aproximativ 100 de persoane este unul dintre acele grupuri Yanomami de locuitori indigeni din rezervaţia Yanomami, o zonă vastă de păduri şi munţi din sudul Venezuelei.
Întinzându-se pe aproximativ 9,6 milioane de hectare, teritoriul Yanomami din Brazilia este de două ori mai mare decât Elveţia. Populaţia fiind de 22.000 în Brazilia şi 12.000 în Venezuela.
Din moment ce eforturile autorităţilor de a intra în contact cu tribul Moxihatetema au fost contracarate de rezistenţa acestora, progresul şi siguranţa lor a fost monitorizată din aer. În timp ce izolarea extremă i-a protejat pe oamenii din trib de bolii grave, precum malarie, aşezământul lor poate fi greu de localizat din cauza pădurii dese.
În prezent, a durat mai mult de un an pentru ca tribul să fie localizat, iar experţii se temeau de o invazie a garimpeiros (mineri ilegali) care ar fi putut compromite comunitatea.,,Moxihatetema sunt în mare pericol,” a declarat Davi Kopenawa Yanomami, preşedinte al asociaţieiYanomami.
Garimpeiros sunt una dintre cele mai izolate şi antice comunităţi umane de pe Pământ, însă în 1993 minerii au ucis 16 oameni Yanomami, majoritatea fiind copii.
În timp ce oamenii Moxihatetema locuiesc în unele zone protejate de către guvern, conform drepturilor grupurilor indigene, zona este invadată de către 5.00o de căutători de aur ilegali. ,,Sunt ca termitele, continuă să se întoarcă şi nu ne lasă în pace,” a declarat Davi Kopenawa.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: