Cinci beneficii ale ciocolatei
Pentru a profita de beneficiile sale, fără a ne îngrăşa, este recomandat consumul unui baton (aprox.30 g) de ciocolată neagră (cu minim 70% cacao) pe zi.
1. Ciocolata este bogată în minerale. Consumul unui pătrăţel de ciocolată ne permite să ne „facem plinul” cu minerale precum magneziu şi fosfor, dar şi cu potasiu, fier sau vitamine, mai ales cele din grupul B. Asociată cu o alimentaţie variată, ciocolata favorizează, de asemenea, menţinerea echilibrului alimentar. Atenţie totuşi la ce alegeţi: optaţi pentru ciocolată neagră de calitate şi evitaţi biscuiţii cu cremă sau alte deserturi bogate în zahăr, care nu aduc un aport alimentar important.
2. Poate fi un antidepresiv natural. Ciocolata este excelentă pentru moral, datorită conţinutului crescut în magneziu, un oligoelement cunoscut pentru efectele sale relaxante şi importanţa lui în transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul creierului. De asemenea, prin conţinutul crescut în teobromină şi feniletilamină, două substanţe cu structură asemnănătoare amfetaminelor, ce acţionează la nivel cerebral, creşte activitatea neurotransmiţătorilor.
3. Combate ridurile. Ciocolata face parte din „top 10” al alimentelor tinereţei. Cacaoa este, într-adevăr, unul dintre alimentele cele mai bogate în flavonoide, şi în mod special în catechine, cunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante. Pentru a profita de numeroasele sale beneficii, consumaţi ciocolată neagră. Aceasta ajută la menţinerea unui corp tânăr şi dinamic. Atenţie la ciocolata cu lapte şi cea albă, care, datorită conţinutului scăzut în cacao, sunt sărace în flavonoide.
4. Previne apariţia bolilor cardio-vasculare. Flavonoidele, conţinute de cacao şi de ciocolata neagră, au un rol protector împotriva bolilor cardio-vasculare. Ele favorizează scăderea LDL-colesterolului sangvin („colesterolul rău”) şi protejează elasticitatea pereţilor vasculari.
5. Ciocolata previne apariţia hipertensiunii. Graţie conţinutului crescut în flavonoide, ciocolata neagră scade semnificativ tensiunea arterială şi ajută la stabilizarea acesteia în timp. De asemenea, împiedică apariţia diabetului zaharat de tip II.
Sursa: Gândul