O româncă diagnosticată cu o boală rară a reuşit să aducă pe lume o fetiţă
Laurenţiu Pirtea, medic în cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie II a Maternităţii “Odobescu” de la Spitalul Municipal Timişoara, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că femeia a fost diagnosticată cu prolaps genital, respectiv coborârea uterului în vagin, după ce a rămas însărcinată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Citeşte şi O fetiţă a fost adusă pe lume de două ori
Sarcina care apare la femei cu prolaps preexistent este foarte rară, a spus medicul citat.
“Noi am încercat să abordăm cazul folosind tehnici conservatoare, dar am eşuat şi a trebuit să apelăm la un tratament chirurgical, care a asigurat o recuperare rapidă a pacientei. Sunt extrem de rare cazurile de prolaps genital la femei cu vârsta sub 30 ani, dar şi aceste cazuri, când apar, trebuie rezolvate”, a spus Laurenţiu Pirtea.
Şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie II a Maternităţii “Odobescu”, Dorin Grigoraş, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că atunci când au aflat că femeia însărcinată suferă de prolaps genital, medicii au avut două alternative: să facă o întrerupere de sarcină, soluţie pe care pacienta a refuzat-o, sau să găsească o metodă de a o trata.
Astfel, medicii au cerut sprijinul conducerii Spitalului Municipal Timişoara, care a fost de acord cu achiziţionarea unui dispozitiv de 1.200 lei, cu ajutorul căruia femeia a fost operată laparoscopic, în luna mai.
“Totul s-a finalizat cu o naştere, nici mama, nici copilul nu au avut complicaţii. Ne întâlnim foarte rar cu situaţii în care apare o sarcină pe un prolaps genital preexistent, în general aceste prolapsuri se rezolvă în afara sarcinii. Situaţia a fost particulară, nu am ştiut cum să procedăm, pentru că literatura de specialitate consemnează un singur caz, în anul 1990. Ne-am pus problema ce să facem pentru această pacientă, ne-am gândit că ar trebui, mai ales că mama şi-a dorit foarte mult să păstreze sarcina, să oferim o tehnică minim invazivă, prin care uterul a fost ancorat la un element anatomic de susţinere. Am efectuat această intervenţie în luna mai, evoluţia chirurgicală a fost fără complicaţii. În 1 noiembrie, pacienta a născut prin cezariană, operaţie care era obligatorie în această situaţie de suspensie a uterului, o fetiţă de trei kilograme”, a spus medicul Dorin Grigoraş.
Patricia Miron, în vârstă de 27 de ani, femeia operată de medicii timişoreni, a declarat că la început a fost panicată.
„După ce am discutat cu medicii, mi-au dat încredere şi am acceptat ce mi-au propus. Am considerat că Dumnezeu mi-a dat şansa să rămân însărcinată din nou, a fost un semn să duc la capăt această sarcină”, a spus femeia.
Sursa: Mediafax