Cât de eficientă este mamografia pentru depistarea cancerului de sân
Însă cancerul poate apărea şi la femei care au un stil de viaţă sănătos. Prevenţia devine, astfel, cea mai importantă armă cu care femeile pot lupta împotriva apariţiei acestei afecţiuni. Vizitele periodice la medic pentru controale de rutină sunt cea mai frecventă recomandare pe care cadrele medicale o fac doamnelor. Scopul acestor vizite este realizarea mamografiilor.
Mamografiile le pot speria pe femei, însă, potrivit medicilor şi, mai mult, având în vedere frecvenţa cu care trebuie făcută această procedură, acestea nu reprezintă un pericol pentru sănătate.
„Eu sunt chirurg şi sfătuiesc femeile să meargă regulat la controale mamare anuale, după vârsta de 30 de ani. Apoi, înainte de vârsta de 40 de ani, la o perioadă de 3 ani, fiecare femeie trebuie să facă o ecografie mamară, după examinarea de rutină făcută de un medic. Iar după vârsta de 40 de ani: o mamografie o dată la doi ani. Să nu uităm de importanţa autopalpării, dacă o femeie simte un nodul sau dacă se confruntă cu o secreţie mamară suspectă, un edem sau dermatită la nivelul sânilor, trebuie să meargă urgent la medic. În anumite cazuri, dacă suspectăm ceva, putem recurge şi la o puncţie biopsie sub ghidaj ecografic”, recomandă medicul Tamer Karsidag, unul dintre experţii europeni specializaţi în depistarea şi tratarea cancerului de sân.
Dacă autopalparea şi ecografia mamară nu au niciun fel de risc, mamografia recomandată după 40 de ani a stârnit tot felul de controverse în ultimii ani. Totuşi, specialiştii recomandă această procedură.