Problema de algebră care la prima vedere pare uşoară dar, când încerci să o rezolvi, îţi creează dificultăţi
Aceasta poartă denumirea de ”problema infamă a lui Josephus”, iar denumirea provine de la Titus Flavius Josephus, un savant al primului secol.
Povestea spune că se afla împreună cu 40 de soldaţi, atunci când a fost încercuit de către romani. În acest moment, soldaţii săi s-au sinucis dar, pe lângă cei care au recurs la această metodă, au fost şi cei care s-au omorât unul pe altul. Stând într-un cerc, primul soldat îl ucidea pe cel din stânga lui, acest procedeu aplicându-se şi în cazul celorlalţi. Atunci când se ajungea din nou la cel care a început, se proceda la fel, într-un cerc mai restrâns. Ultimul rămas se sinucidea. Problema lui Josephus era reprezentată de faptul că îşi dorea să trăiască, aşa că şi-a pus următoarea problemă: unde va trebui să se poziţioneze pentru a rămâne ultimul în viaţă?
Răspunsul era următorul: el trebuia să fie al 19-lea soldat. Însă, modalitatea în care ajungi în acel loc este destul de interesantă. La primul tur, soldaţii care în urma numărătorii deţineau un număr par urmau să aibă un sfârşit tragic. Ulterior, cercul se restrângea, iar numărul soldaţilor urmărea schema următoare: 1, 4,8,16, 32, 64 etc. Locul în care trebuie să stai pentru a îi omorî pe ceilalţi este cel cu numărul 1. În cazul unei formaţii de 2 soldaţi, soldatul cu numărul 1 îl ucide pe cel cu numărul 2, în cazul uneia cu 4 soldaţi, primul îl ucide pe al doilea, al treilea pe al patrulea şi, ulterior, din nou, primul îl ucide pe pe al treilea. Soldatul cu numărul 1 începe întotdeauna acest procedeu. Când, în final, rămân doar 2, tot cel cu numărul 1 este cel care îl ucide pe celălalt.
Sursa: Science Alert
Şase probleme de matematică înşelător de simple pe care nimeni nu le poate rezolva
Gazeta Matematică – 115 ani de apariţie