Cutremurul de sâmbătă dimineaţă a fost cel mai mare înregistrat din anul 1980 şi până acum, dar nu a provocat atât de multe pagube materiale şi victime, precum cel din luna august.
Gianluca Valensise, seismolog la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie al Italiei, a afirmat că există o legătură geodinamică între cutremurul din luna august şi toate cele care i-au urmat. Munţii Apenini de pe teritoriul Italiei, care se întind din regiunea Liguria, în nord-est, până în sudul Siciliei, sunt dominaţi de o serie de denivelări în scoarţa Pământului, fiecare având o lungime de aproximativ 10-20 de kilometri lungime.
”Un cutremur ce atinge 6 grade pe scara Richter creează replici care sunt redistribuite de-a lungul denivelărilor adiacente şi, astfel, se creează o fractură, şi, probabil, acest fenomen are loc începând cu luna august”, a adăugat Valensise. Mai mult, acesta a mai spus şi că Italia a fost martora unei asemănări cu tragicul cutremur ce a avut loc în Calabria, în extremitatea sudică a Italiei, în anul 1783, când au avut loc 5 mari cutremure ce au măsurat 6.5 grade pe scara Richter şi chiar mai mult, în mai puţin de 2 luni.
Mai recent, în anul 1997, au avut loc 3 cutremure în jurul oraşului Assisi, din centrul Italiei, primul măsurând 6.4 grade şi ucigând 11 persoane, al doilea a avut loc a doua zi, iar al treilea după 20 de zile.
Sursa: The Telegraph
Citeşte şi:
Cea mai mare cladire anticutremur din lume
Ghid de supravieţuire: Ce este de făcut în cazul unui cutremur?