Cercetătorii au descoperit faptul că în marile oraşe ale Australiei, temperatura scade cu 0.3% în weekend. Cu toate acestea, nu există nicio cauză naturală care să declanşeze acest fenomen, iar diferenţele de temperatură trebuie observate la nivelul activităţii umane, acestea fiind un rezultat al generării de electricitate, al poluării create de motoarele autovehiculelor şi chiar al aerului condiţionat. Multe dintre acestea depozitează căldură reziduală şi poluează atmosfera, iar aceste diferenţe de temperatură apar din cauza acestor factori.
Dimineţile sunt asociate cu temperaturile mici, cu atmosfera răcoroasă, iar după-amiaza temperatura este mai ridicată, căci căldura reziduală îşi face simţită prezenţa în atmosferă. În weekend, temperatura este mai scăzută pentru că traficul nu mai este atât de aglomerat, iar această căldură nu mai este emanată.
Oraşul australiam Melbourne înregistrează temperaturi mai ridicate în timpul săptămânii faţă de cele din weekend, dar care este situaţia din timpul nopţii? Ţinând cont de faptul că zilele de sâmbătă şi duminică sunt libere, în serile de vineri şi sâmbătă oraşele sunt aglomerate, căci oamenii frecventează restaurantele, barurile, teatrele în vederea recreerii, ceea ce înseamnă că, din nou, traficul este aglomerat.
Variaţiile de temperatură şi acest fenomen în sine poate fi înţeles mult mai uşor prin raportarea la traficul existent, acesta fiind un indicator al activităţii umane şi al poluării. Astfel, în Melbourne, temperaturile înregistrate în dimineţile zilei de sâmbătă sunt mai scăzute decât cele înregistrate vineri dimineaţă, căci oamenii nu se mai îndreaptă cu maşinile către locul de muncă.
Sursa: IFL Science
Citeşte şi:
Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Terra a fost obţinută de specialiştii CERN
Polul frigului: care este cea mai scăzută temperatură măsurată vreodată pe Pământ?
Cea mai ridicată temperatură creată de om: + 4 trilioane grade Celsius (VIDEO)