Cât adevăr este în regula celor cinci secunde?
Profesorul Donald W. Schaffne, expert în microbiologie alimentară la Universitatea Rutgers din New Jersey, a desfăşurat un studiu pe o durată de doi ani care l-a condus la concluzia că nu contează cât de repede iei de pe jos un aliment care ţi-a căzut din mână sau din farfurie, pentru că bacteriile vor fi deja prezente pe acel aliment.
În 2014, cercetătorii de la Aston University School of Life and Health Sciences din Anglia au emis teoria conform căreia dacă mâncarea care cade pe jos este ridicată în câteva secunde, riscul ca aceasta să conţină bacterii periculoase este mult mai redus decât în cazul în care mâncarea stă pe podea o perioadă mai îndelungată.
Chiar dacă „regula celor cinci secunde” s-a împământenit în folclor, însă datele oficiale ale organismelor din domeniul sănătăţii arată că bacteriile ajunse în corp prin intermediul mâncării care este consumată după ce ne-a căzut pe jos sunt al şaselea cel mai comun factor care contribuie la dezvoltarea bolilor care au ca sursă alimentaţia.
În ce a constat studiul?
Profesorul Schaffner, alături de unul dintre studenţii săi a inclus în testul său patru suprafeţe – oţel inoxidabil, suprafaţă ceramică, lemn şi covor textil – şi patru alimente diferite – pepene tăiat, pâine, pâine cu unt şi caramele cu aromă de căpşune. Aceste alimente au fost aruncate pe jos de la aceeaşi înălţime, pe suprafeţele care conţineau bacterii având caracteristici similare cu salmonela.
Citeşte continuarea în Gândul
Vă recomandăm să citiţi şi următarele articole: