Lucrurile arată cu atât mai rău cu cât un nou studiu a făcut public faptul că a apărut o nouă sursă de emitere a gazelor de seră care, până acum, nu a fost luată în considerare şi este responsabilă pentru emiterea a mult mai mult dioxid de carbon şi metan decât este emis în Canada, în urma poluării. Este vorba de emiterea unui miliard de tone de dioxid de carbon pe an şi 1.3% din totalitatea gazelor de seră produse de omenire în toţi aceşti ani.
Ceea ce generează această enormă cantitate de dioxid de carbon sunt, de fapt, nişte baraje şi rezervoare folosite în procesul de generare a puterii hidroelectrice şi de irigare a peste 1 milion de locuri din întreaga lume. Mai îngrijorător este faptul că 79% din gazele produse aici sunt reprezentate de metan, care are un potenţial de 36 de ori mai ridicat în procesul de încălzire globală decât dioxidul de carbon. Cel din urmă, alături de nitraţi, reprezintă 17% din aceste emisii, respectiv 4%. Această descoperire a fost făcută de o echipă de cercetători, fiind doar o completare a unui studiu mai larg asupra emiterii gazelor de seră. Ei au analizat mai mult de 200 de studii anterioare cu privire la apariţia gazelor de seră din 267 de baraje şi rezervaţii din întreaga lume, care a cuprins o suprafaţă de aproximativ 77,699 km pătraţi.
Însă, ceea ce determină acest fenomen nu este reprezentat de prezenţa hidrocentralelor, cât de barajele şi rezervoarele artificiale. Aşadar, dacă am inunda în mod deliberat suprafeţe de pâmânt pentru a genera energie, am iriga culturile sau am încerca să ţinem sub control inundaţiile, nu vom face altceva decât să contribuim la încălzirea globală.
Potrivit explicaţiilor cercetătorilor, materialele bogate în carbon care intră în contact cu apa distrug oxigenul existent şi dau naştere unor microorganisme care respiră dioxid de carbon si produc metan, ca produs secundar. Ceea ce vor cercetătorii să demonstreze este faptul că trebuie să fim mult mai prevăzători în ceea ce priveşte potenţialul distrugător al acestor baraje şi rezervaţii.
Sursa: Science Alert