Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în cadrul verificării au fost analizate imaginile din timpul concertului.
„În urma analizei imaginilor din cadrul concertului de către poliţişti şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca s-a constatat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale săvârşirii vreunei infracţiuni, astfel încât cercetările în acest caz nu vor fi continuate”, a spus Jucan.
Surse judiciare au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că poliţiştii şi procurorii au avut nevoie de traducerea din limba maghiară a piesei interpretate de Nagy Feró şi formaţia Beatrice în cadrul căreia fost difuzate imagini cu Hitler, Stalin şi membri ai ISIS.
„S-au tradus versurile piesei din limba maghiară pentru a se vedea contextul. În luarea deciziei s-a ţinut cont şi de art. 4 din OUG nr. 31/ 2002 care arată că nu constituie infracţiune utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste, xenofobe dacă este în interesul artei”, au spus sursele citate.
Poliţiştii clujeni s-au autosesizat în 19 august şi au efectuat verificări legate de concertul susţinut, cu câteva zile înainte la Cluj-Napoca, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, de către Nagy Feró şi formaţia Beatrice din Ungaria, unde în timpul unei piese au fost difuzate imagini cu Hitler, Stalin şi membri ai ISIS. Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan, declara atunci că se verifică dacă în timpul difuzării piesei respective au fost încălcate prevederile legale privind interzicerea promovării simbolurilor fasciste, rasiste şi xenofobe şi promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.
Potrivit unei ştiri difuzate de postul public de televiziune, în cadrul concertului susţinut pe scena din Piaţa Unirii, în timpul melodiei ”Secolul XX”, pe ecrane au fost proiectate imagini cu Hitler, Lenin şi ISIS.
Gergely Balasz, organizatorul Zilelor Culturale Maghiare Cluj, a declarat, în 19 august, corespondentului MEDIAFAX, că informaţiile referitoare la concertul respectiv sunt ”tendenţioase şi trunchiate”.
”Este aberant ce se întâmplă cu această autosesizare a Poliţiei. Ne exprimăm regretul că mesajul transmis în cadrul concertului nu a fost înţeles, iar către publicul larg a fost transmis un mesaj greşit. Pe ecranele din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în timpul melodiei Secolul XX, au apărut imagini cu figuri care au marcat într-un mod tragic şi regretabil istoria europeană şi mondială. Precizăm că versurile cântecului se îndreaptă împotriva acestor figuri istorice şi a ideologiilor nocive ale acestora. Versurile cântecului caracterizează actele acestora drept teroare şi coşmar. Considerăm că ştirea difuzată la nivel naţional de postul public pune, în mod nejustificat şi regretabil, într-o lumină negativă Zilele Culturale Maghiare din Cluj şi este de natură să aducă atingere reputaţiei şi bunei funcţionări a evenimentului”, spunea Gergely.
Sursa: MEDIAFAX