Decizia luată de senatori în privinţa informaţiilor ştiinţifice

20 09. 2016, 15:31

Senatorii au adoptat o propunere legislativă de modificare a Legii audiovizualului însă în forma propusă de Comisia de cultură şi media. Comisia a eliminat din propunerea legislativă principala prevedere potrivit căreia „furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire naţională vor include zilnic, în principala emisiune de ştiri, informaţii ştiinţifice şi tehnologice pe durata a cel puţin un minut, cu excepţia zilelor în care evenimente de larg interes public ori transmisiunile în direct împiedică difuzarea respectivului jurnal de ştiri”.

Decizia comisiei a fost luată ţinându-se cont de recomandarea Consiliului Naţional al Audiovizualului. CNA a avizat negativ propunerea legislativă în şedinţa din 8.12.2015 pe motiv că încalcă dispoziţiile art. 6 alin 2 din Legea audovizualului potrivit căruia „independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audovizuale este garantată de prezenta lege”.

Senatorii au menţinut doar un principiu general privind educarea publicului sub aspect ştiinţific. Astfel, potrivit raportului comisiei „prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală lingvistică şi religioasă, informarea şi educarea, inclusiv sub aspect ştiinţific, şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului”, potrivit raportului adoptat de plenul Senatului.

Proiectul a fost adoptat cu 112 voturi „pentru” şi o abţinere. Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul, iar Senatul este for decizional, urmând ca legea să fie transmisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Sursa: Mediafax