Guvernul din Mexic a declarat că studenţii au fost ucişi de cartelul de droguri, cadavrele acestora fiind arse în cadrul unui depozit de gunoi. Investigatorii juridici şi grupurile ce apără drepturile oamenilor consideră că există lipsuri în cadrul dovezilor, iar ancheta juridică nu a corespuns standardelor internaţionale.
Un cercetător renumit afirmă că ultimele sale experimente exclud explicaţia guvernului. Utilizând carcase de porci ca model pentru corpul uman, Jose Torero, de la Universitatea Queensland, din Brisbane, Australia, a incinerat patru porci în acelaşi timp, pentru a demonstra că focul necesar pentru distrugerea a 43 de cadavre nu ar fi putut să aibă loc la o groapă de gunoi.
,,Jose ştie ce face, am încredere în el,” a declarat John Lentini, un investigator în incendii independent, care a participat la alte cazuri. ,,Nu are nici un sens să poţi face să dispară 43 de oameni atât de rapid,” a mai spus el.
Tinerii erau studenţi la Ayotzinapa Normal School, un colegiu rural din apropierea Tixtla, Guerrero. Pe 26 septembrie, un grup mare de studenţi au deturnat un autobuz comercial pentru a călători către un protest din Mexico City, o practică comună în şcolile active din punct de vedere politic. Conform mărturiilor, membri ai cartelului Guerreros Unidos, gaşca instigată de către poliţia locală, au prins într-o ambuscadă studenţii, crezând că sunt membrii unui cartel rival, unii studenţi au fost ucişi de focurile de armă, alţi au scăpat, iar 43 dintre ei au fost răpiţi şi executaţi. Membrii cartelului au declarat că au incinerat cadavrele într-o groapă de gunoi de la ieşirea oraşului Cocula. Şapte săptămâni mai târziu, investigatorii federali au declarat că au descoperit pungi cu rămăşiţe într-un râu şi lângă groapa de gunoi.
Cenuşa a fost dusă la laboratorul Universităţii Innsbruck din Austria. Aproape toată materia organică din cenuşă a fost arsă, însă cercetătorii au reuşit să recupereze probe de ADN ce aparţineau unor studenţi dispăruţi. În aprilie 2016, laboratorul a anunţat că nu au reuşit să creeze o legătură între rămăşiţe şi cei 41 de studenţi rămaşi.
Expertul Torero a declarat că pentru a incinera atâtea cadavre, membrii cartelului aveau nevoie de 40.000 de kilograme de lemn. De asemenea, acesta nu crede că puteau elimina materia organelor cu un foc aprins în aer liber.
Sursa: Sceince Magazine
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:,