Studiul furnizează cele mai concludente dovezi că abilităţile cognitive sunt legate de performanţele aptitudinilor, un subiect amplu dezbătut de psihologi şi contrazis de teoriile irefutabile care se bazează exclusiv pe pregătire intensivă. ,,Şahul este probabil cel mai studiat domeniu de cercetare al expertizei, dovezile legăturii dintre abilităţile necesare pentru şah şi cele cognitive sunt amestecate,” a declarat Alexander Burgoyne, principalul autor al studiului.
,,Am analizat o jumătate de secol de cercetări despre inteligenţă şi aptitudinile şahului, am descoperit că abilităţile cognitive au o contribuţie importantă asupra diferenţelor individuale în calificările necesare jocului de şah,” a adăugat el. Descoperirea a fost publicată în revista Intelligence, studiul a examinat aptitudinile necesare în domenii precum şahul, muzica sau sportul.
,,Când vine vorba de expertiză, pregătirea şi practica prezintă două piese din puzzle,” a declarat Hambrick, profesor de psihologie. ,,După acest studiu s-a dovedit faptul că şi inteligenţa este o bucată din puzzle,” a adăugat el.
Pentru studiul în profunzime cunoscut ca meta-analiză, cercetătorii au analizat peste 2.300 de articole scrise de experţii despre şah, căutând în special studiile care includ măsurarea abilităţilor cognitive (IQ) şi aptitudinile necesare pentru şah (precum evaluarea Elo). Prima tranşă a inclus 19 studii în cadrul cărora au participat aproximativ 1.800 de subiecţi.
Meta-analiza reprezintă prima încercare a cercetătorilor de a investiga sistematic cele mai bune dovezi ştiinţifice, a declarat Burgoyse.
În cadrul studiului s-a descoperit că inteligenţa este legată de aptitudinile necesare în jocul de şah, mai ales în cazul jucătorilor începători.
Hambrick a oferit o altă ipoteză, ,,Imaginaţi-vă că un geniu poate învăţa să joace şah relativ uşor, o persoană cu o inteligenţă medie ar putea învăţa mult mai greu. Ideea este că practica şi dezvoltarea aptitudinilor şi a cunoştinţelor pot contracara nivelul mediu de inteligenţă”. Această strategie este bună pentru şah, a adăugat el, dar nu are aceleaşi rezultate în cadrul altor activităţi zilnice.
Sursa: Science Daily
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: