În imaginea de mai sus ar trebui să existe 12 puncte negre aranjate pe reţeaua de linii gri. Imediat ce o persoană o priveşte va observa că este imposibil să vadă în acelaşi timp toate cele 12 puncte, deoarece atunci când se concentrează asupra unuia altul va dispărea misterios. Îmaginea a fost postată de un dezvoltator de jocuri pe nume Will Kerslake pe Twetter.
Care este ştiinţa din spatele iluziei?
Prima dată ,,Scăpărătoarea iluzie a reţelei” a fost descoperită în 1990, aceasta profită de un proces neuronal numit inhibare laterală, care poate fi explicat prin activitatea intensă a unui neuron care îl reduce pe celălalt.
Poate suna banal, însă, atunci când un singur neuron este activat, cei din jurul lui devin mult mai inactivi.
Acest fenomen poate apărea şi în alte circumstanţe, de exemplu atunci când o persoană atinge un lucru sau aude un sunet. ,,Inhibarea neuronală” nu le permite oamenilor să vadă toate cele 12 puncte.
Efectul este mult mai puternic în exemplul de mai jos.
Încercând să vadă toate punctele albe din imagine diferiţi neuroni se activează urmând se devină inhibaţi în funcţie de locul în care persoana priveşte. Acest efect poate fi redus prin înclinarea capului la un unghi de 45 de grade sau poate fi eliminat prin mişcarea feţei foarte aproape sau foarte departe de imagine.
,,Scăpărătoarea iluzie a reţelei” a fost realizată pentru a anula efectul Reţelei lui Hermann, descoperit în 1800.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: