Beneficiile surprinzătoare ale cafelei
Deşi majoritatea oamenilor beau zilnic cafea ca pe un stimulent, de multe ori nu ştiu ce beneficii pentru sănătate are această băutură cu aromă şi gust plăcut.
La polul opus se află cei care au auzit despre pericolele consumului de cafea – un mit pe care oamenii de ştiinţă l-au îngropat în cele din urmă, acum câţiva ani.
Într-un studiu realizat în anul 2008 de Şcoala de Sănătate Publică Harvard, s-a constatat că bărbaţii şi femeile care beau şase ceşti de cafea pe zi nu îşi cresc riscul de boală sau deces prematur. Compuşii activi din cafea nu numai că neutralizează radicalii liberi, dar şi lucrează pentru a elimina pagubele provocate de aceştia.
De fapt, studiile au arătat că această băutură poate reduce riscul de cancer de colon, cancer de sân şi cancer la ficat. De asemenea, scade considerabil riscul de dezvoltare a cirozei. Cafeaua îmbunătăţeşte sănătatea cardiacă, reduce riscul de Parkinson şi sporeşte performanţele mentale, deoarece cofeina stimulează producerea de neurotransmiţători – serotonina, dopamina şi noradrenalina.
A fost dovedit faptul că ea joacă un rol important în lupta împotriva diabetului de tip II. Este o băutură cu conţinut caloric scăzut (dacă nu i se adaugă frişcă şi zahăr), cu doar două calorii per ceaşcă.
Un fapt mai puţin cunoscut este că variantele de cafea cu cofeină şi fără cofeină au aproape aceleaşi beneficii pentru sănătate. Iată alte câteva beneficii ale consumului zilnic de cafea: îmbunătăţeşte starea de spirit, reduce riscul general de depresie şi suicid, stimulează reflexele şi memoria, protejează împotriva bolilor precum Alzheimer, Parkinson şi alte boli neurodegenerative, permiţând controlul mişcării.
Ajută la prevenirea aterosclerozei (arterelor înfundate), ceea ce reduce riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Cafeaua poate diminua riscul de tinitus, de cancer de piele şi combate disfuncţiile erectile la bărbaţi. Persoanele care au probleme de stomac, hipertensivii şi femeile însărcinate trebuie să limiteze consumul zilnic de cofeină.
Sursa: Rador