Factorii care favorizează apariţia ulcerului: stresul, alcoolul, fumatul, consumul de alimente care stimulează secreţia gastrică (cacao, cafea, afumături, prăjeli, sosuri) unele medicamente (antiinflamatorele), scrie Gândul.
La copii, ulcerul poate fi greu de identificat. De multe ori, se manifestă în timpul virozelor şi ”împrumută” din simptomele infecţiilor respiratorii.
Simptomele cele mai frecvent întâlnite: durerea, greaţa, vărsăturile, eructaţiile, balonările, creşterea sau scăderea poftei de mâncare. ”Durerea poate apărea ca o senzaţie de foame dureroasă sau ca o arsură în epigastru (capul pieptului). De regulă, aceste senzaţii apar înainte de masă, sunt calmate de consumul de alimente, dar reapar pe parcurs. De obicei, la ulcerul deodenal durerea se instalează mai aprig primăvara şi toamna, iar la ulcerul gastric vara şi iarna. Episoadele dureroase durează 3-4 săptămâni.
Diagnosticul se pune în urma examenului clinic, dar există şi situaţii când consultul trebuie completat de examenul radiologic, endoscopic, studiul secreţiei gastrice şi testul pentru determinarea prezenţei Helicobater Pylori”, precizează medicul Ramona Andronache pentru Gândul.
Complicaţiile ulcerului: hemoragia digestivă (sângerare masivă), perforaţia, care poate duce la peritonită, stenoza pilorică, o îngustare a sfincterului situat între stomac şi duoden, care poate cauza vărsături bruşte.
În general, ulcerul se tratează medicamentos. Dacă în urma tratamentului nu se ameliorează simptomele, se poate recurge la intervenţia chirurgicală.