Jumătate din miniştrii guvernului norvegian, dar şi premierul ţării scandinave, au distribuit pe paginile lor de Facebook celebra fotografie a lui Nick Ut „Fata din napalm”, dar la doar câteva ore postările lor au fost şterse de Facebook.
Astfel, cel mai mare ziar din Norvegia, Aftenposten, a acuzat Facebook de cenzură şi de „abuz de putere”, după ce platforma de social media a şters una dintre cele mai reprezentative fotografii ale Războiului din Vietnam din newsfeed-ul publicaţiei, scrie
Gândul.
Redactorul-şef şi, în acelaşi timp, directorul executiv al Aftenposten, Espen Egil Hansen, i-a adresat o scrisoare deschisă fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, în care îl acuză de cenzură, argumentând că giganţii tehnologiei din Silicon Valley subminează autoritatea presei şi abilitatea jurnaliştilor de a decide ce să publice. „Este regretabil că Facebook a înlătura o postare de pe pagina mea de Facebook”, a declarat primul ministru al Norvegiei pentru publicaţia norvegiană Aftenposten.
Acesta este doar cel mai recent exemplu de tensiuni în creştere între ziarişti şi reţeaua socială, pe tema puterii pe care o are gigantul social media de a distribui conţinut. Ministrul Culturii din Norvegia, Linda Helleland, a convocat o întâlnire între liderii jurnaliştilor norvegieni şi reprezentanţi ai Facebook pentru a discuta libertatea de exprimare şi de distribuţie a ştirilor.
Potrivit scrisorii deschise redactate de Hansen, disputa a apărut după ce Aftenposten a distribuit un articol al autorului norvegian Tom Egeland în care se discuta despre fotografii celebre care au schimbat modul în care este percepută istoria războiului. Postarea includea imaginea unei fetiţe dezbrăcate care fugea din calea efectelor unei bombe cu napalm pe care fotograful Nick Ut a surprins-o în timpul Războiului din Vietnam.
Hansen a declarat că a primit miercuri un e-mail din partea biroului Facebook din Hamburg prin care reprezentanţii gigantului social media cereau ziarului să şteargă fotografia de pe pagina sa de Facebook, motivând că încalcă politica reţelei privind afişarea de imagini care conţin nuditate. Acesta a mai spus şi că, înainte ca ziarul să aibă şansa să acţioneze în vreun fel, Facebook a şters articolul şi fotografia din istoricul publicaţiei. Un mesaj care a urmat acestui moment, postat de autorul Egeland, care critica decizia Facebook de a elimina fotografia, a fost de asemenea împiedicat de la publicare, susţine Hansen.
Citeşte continuarea în Gândul!