De ce te simţi slăbit dacă nu iei micul dejun

12 09. 2016, 10:00

“Micul dejun trebuie să fie cea mai „mare” masa a ta. Când îţi începi ziua, nivelul zahărului în sânge este destul de scăzut. Ai nevoie de o variantă rapidă ca să-ţi revii, şi atunci apelezi la produse de patiserie, care sunt o alegere nesănătoasă, scrie Gândul.

Problema este că micul dejun tradiţional înseamnă pentru mulţi dintre noi ouă prăjite, mezeluri, brânzeturi, produse de patiserie, cereale bogate în zahăr, hiperprocesate. Acestea aduc în organism un aport caloric mare, dar,de cele mai multe ori, lipsit de substanţe nutritive valoroase. Aceste alimente îţi vor ridica energia pe moment, dar va scădea brusc în următoarea perioadă, iar în felul acesta vei avea tendinţa de a ronţăi ceva”, scrie antenoarea de fitness Florentina Opriş pe pagina sa de socializare.

Organismul se află dimineaţa în repaus. Pentru a-şi relua activitatea, are nevoie de energie, iar aceasta este furnizată de anumite alimente. “Este important să nu sari peste micul dejun, în acest fel sănătatea şi tonusul tau peste zi vor avea de câştigat. Renuţarea la micul dejun predispune la oboseală, dar şi la un aport mai mare de alimente, de cele mai multe ori din cele care furnizează calorii în exces şi mai puţini nutrienţi valoroşi pentru sănătatea ta. Între orele 8.00-10.00, organismul intră  într-o activitate maximă, în jurul orei 9.00 secreţia gastrică atinge nivelul fiziologic, splina şi pancreasul ajung la activitatea maximă în jurul orei10.00,  iar în  jurul orei 11.00 activitatea cerebrală este maximă”, notează Florentina Opriş.

Cu alte cuvinte, organismul este turat la maxim. Pentru a rezista şi a nu fura din rezerve, are nevoie de carburant. „Este o greşeală ca micul dejun sa fie compus doar din cafea, pentru că ea stimulează producţia de suc gastric, care este oricum crescută în acea perioadă”, mai spune antrenoarea.

Sursa: Gândul