Decizie radicală a autorităţilor din SUA. Au interzis săpunurile antibacteriene
„Consumatorii ar putea fi tentaţi să creadă să săpunurile antibacteriene sunt mai eficiente în prevenirea răspândirii germenilor, dar nu există dovezi ştiinţifice că acestea sunt mai bune decât apa şi săpunul obişnuit. De fapt, unele date sugerează că ingredientele antibacteriene ar putea face mai mult rău decât bine pe termen lung”, a precizat Janet Woodcock, director la Centrul de Evaluare şi Cercetare din cadrul FDA, scrie CSID.
Noua reglementare se aplică oricărui săpun sau produs antiseptic care conţine unul sau mai mulţi din cei 19 compuşi chimici interzişi, printre care triclosan, care intră adesea în compoziţia săpunurilor lichide.
Există studii care arată că substanţa chimică ar putea afecta hormonii şi capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor. Mai mult, există cercetători care sunt de părere că folosirea acestor săpunuri contrbuie la apariţia unor superbacterii – cu alte cuvinte, substanţele chimice din produsele antibacteriene cauzează mutaţia bacteriilor, iar acetea devin mult mai rezistente.
Triclosanul este un agent antibacterian care poate duce la perturbarea sistemului endocrin. Specialiştii de la Societatea de Endocrinologie au catalogat triclosanul ca ingredient care alterează nivelurile de hormoni tiroidieni şi sexuali, precum testosteronul şi estrogenul. Un studiu din 2014 a arătat că expunerea la triclosan ar putea face oamenii mai susceptibili la infecţii cu bacteria Staphylococcus. Triclosanul se găseşte în 93% dintre săpunurile lichide, etichitate drept antibacteriene sau antimicrobiene, conform FDA.