Home » D:News » Ţara în care există bancnote tactile pentru nevăzători

Ţara în care există bancnote tactile pentru nevăzători

Ţara în care există bancnote tactile pentru nevăzători
Publicat: 04.09.2016
În curând, în Australia va fi pusă în circulaţie o bancnotă specială în valoare de cinci dolari, care va avea elemente tactile care îi va ajuta pe nevăzători şi persoanele cu deficienţe de vedere să poată diferenţia valoarea bancnotei.

Acest element tactil va însemna foarte mult pentru cei 357.000 de australieni nevăzători.

Povestea adăugării acestui element pe bancnote a început în urmă cu trei ani, când Connor McLeod, pe atunci în vârstă de 12 ani, a depus o plângere pentru discriminare la Comisia pentru drepturile omului din Australia şi a iniţiat o petiţie on-line la care a primit peste 56.000 de semnături de susţinere, scrie Rador.

Acum Banca Centrală din Australia a anunţat că intenţionează ca toate bancnotele pe care le va emite în viitor să prezinte aceste însemne tactile. Trebuie spus că alte state nu au un mod adecvat de diferenţiere a monedelor şi bancnotelor. De exemplu, în SUA, bancnotele şi monedele indiferent de valoare au aceeaşi mărime şi abia de acum urmează o deferenţiere a lor prin anumite elemente.

Agenţia americană pentru gravarea şi tipărirea banilor a anunţat că modelele cu elemente tactile nu pot fi introduse înainte de anul 2020, deoarece întregul proces este de durată şi suficient de costisitor. Totuşi designul pentru Euro, Yenul japonez, Francul elveţian şi Dolarul din Hong Kong include elemente prin care bancnotele pot fi diferenţiate.

Monedele sunt de dimensiuni diferite, iar bancnotele sunt tipărite cu o tehnică specială astfel prin atingerea cu degetul poate fi stabilită valoarea lor.

Sursa: Rador

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase