Deşi boala Alzheimer scurtează durata de viaţă a persoanei, aceasta nu este cauza directă a morţii, conform Alzheimer Society. Persoanele tind să moară din cauza unor complicaţii ale bolii, cum ar fi infecţiile sau cheagurile de sânge.
Alzheimer este o boală degenerativă progresivă a creierului în cadrul căreia celulele creierului se deteriorează. Boala este bine cunoscută pentru pierderile de memorie, dar produce şi alte efecte asupra organismului, afectând locomoţia persoanei. Pacienţii bolnavi de Alzheimer au dificultăţi la înghiţire, aceştia putând să inhaleze mâncarea, fapt ce le poate afecta plămânii şi poate provoca pneumonie. Medicul Marc L. Gotdon, directorul secţiei de neurologie de la Spitalul Zucker Hillside din Queens, New York, a declarat în 2014 că o treime din pacienţii bolnavi de demenţă mor din cauza bolilor pulmonare. Suferinzii de Alzheimer pot fi paralizaţi complet, ceea ce poate duce la formarea cheagurilor de sânge.
Pierderea în greutate, precum şi alte complicaţii ale bolii Alzheimer, pot slăbi sistemul imunitar. Acest fapt crescând riscul apariţiei infecţiilor, conform National Institute on Aging.
Efectele sunt mult mai pronunţate la pacienţii în stadii avansate ale bolii, durata de viaţă fiind între 1,5 şi 2 ani. Moartea din cauza bolii Alzheimer este deseori subestimată deoarece pe certificatele de deces cauza decesului este pneumonia sau o altă complicaţie, conform unui studiu din 2014. În cadrul studiului s-a estimat că peste 500.000 de persoane au murit din cauza bolii Alzheimer, în 2010
Sursa: Live Science
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: