1. Au un conţinut scăzut de calorii şi crescut de nutrienţi şi fibre (100g afine = 57kcal), ceea ce le face potrivite pentru a fi consumate cu moderaţie în curele de slăbire;
2. Conţin tanini ce inhibă ataşarea bacteriilor de pereţii tractului urinar, protejând astfel de infecţii urinare;
3. Pot ajuta la prevenirea şi refacerea pierderilor de memorie asociate cu vârsta;
4. Conţin antioxidanţi precum anthocyanina, care reduce nivelul de radicali liberi, scăzând astfel riscul apariţiei bolilor de inimă;
5. Reduc uşor tensiunea arterială – un studiu cu durata de 8 săptămâni efectuat pe persoane obeze, cu risc crescut de a dezvolta boala cardiovasculară, a arătat o scădere a tensiunii arteriale cu 4 – 6 % după consumul a 50 g de afine pe zi;
6. Pot scădea nivelul de LDL colesterol, cel care este responsabil de apariţia plăcilor de aterom de pe pereţii vaselor de sânge;
7. Indicele glicemic scăzut (53) le face potrivite pentru a fi consumate (în cantităţi moderate) de către persoanele cu diabet zaharat sau cu toleranţă scăzută la glucoză.
Sursa: Gândul