De ce există o diferenţă majoră între salariile bărbaţiilor şi femeilor
Cercetarea, numită „Cinci decenii de schimbare remarcabilă, dar înceată”, este o introducere în noua colecţie de lucrări a Fundaţiei Russell Sage şi arată că diferenţa de salariu între femei şi bărbaţi a scăzut în mod „semnificativ” în ultimii 50 de ani, conform fivethirtyeight.com.
Citeşte şi Două femei îmbrăcate provocator au trimis 100 de cereri de angajare. Rezultatele au fost şocante
Potrivit datelor de la Biroul de Statistică şi Recensământ din SUA, în 1964, femeia care muncea cu program normal câştiga 59 de cenţi la fiecare dolar obţinut de bărbat. Până în 2004, suma a crescut la 77 de cenţi. De curând, progresul în ceea ce priveşte salariul femeilor a stagnat; în 2014, potrivit ultimelor date, femeia câştiga 79 de cenţi la fiecare dolar obţinut de bărbat. O îmbunătăţire de câţiva cenţi de-a lungul unui deceniu, scrie Mediafax.
Creşterea rapidă a salariului pentru oamenii care aveau program de lucru prelungit a jucat un rol major în persistenţa diferenţei de salariu între cele două sexe, în special pentru părinţi. O nouă cercetare din volumul sus menţionat, al Fundaţiei Russell Sage, estimează că diferenţa dintre salariile mamelor şi ale taţilor ar fi cu 15% mai mică dacă nu ar fi intervenit programul prelungit.
Dar această răsplată nu este rezultatul discriminării, explicit sau implicit; femeile care au program de lucru prelungit obţin mai rapid câştiguri decât bărbaţii, deşi mai puţine.
Mai degrabă, acest trend contribuie la diferenţa dintre venituri pentru că bărbaţii sunt mai predispuşi să lucreze mai multe ore. Asta, în schimb, este rezultatul unei confluenţe de factori care sunt adânc înrădăcinaţi în economie şi societate: în general, femeile petrec mai mult timp decât reprezentanţii sexului masculin făcând treburi casnice, în timp ce de la aceştia se aşteaptă să lucreze cât de mult posibil.
Şi, de asemenea, este de aşteptat ca femile să se ocupe de îngrijirea copilului. Politicile guvernamentale ar putea face o diferenţă: să ofere servicii de îngrijire a copilului la preţuri accesibile, astfel încât mamele să se poată întoarce la munca cu program prelungit.
Imaginea de ansamblu creată de Fundaţia Russell Sage înfăţişează un progres lent şi schimbător, alături de nişte bariere greu de definit, şi chiar mai greu de rezolvat.
Sursa: Mediafax