Oamenii clipesc de 1.200 de ori pe oră şi de 28.800 de ori pe zi. Conform unui nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Tübingen, o mişcare anterioară ajută ochiul să îşi revină după ce se învârte atunci când vedem un obiect rotativ. Descoperirea a fost realizată prin ataşarea unor mici fire de cornee şi prin utilizarea urmăririi video cu infraroşu, pentru a observa mişcările ochilor a 11 participanţi.
,,Am fost surprinşi să descoperim un noul tip de mişcare a ochiului, nu era ceea ce noi anticipam că se va întâmpla în cadrul experimentului,” a declarat autorul studiului, Mohammad Khazali. Cercetătorii au analizat mişcarea ochilor subiecţilor în timp ce observau un model cu puncte rotindu-se, astfel aceştia au realizat că ochiul se rotea pentru a urmări punctele înainte ca ochiul să revină în poziţia iniţială.
Studiile anterioare au dovedit că întreruperile vizuale sunt realizate de clipit. Un alt rol esenţial al clipitului este redat de lubrifierea ochiului, această mişcare ar putea provoca pauze mentale de scurtă durată.
Sursa: Medical Daily
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: