Folosind o maşină de făcut vânt, Justin Gatlin l-a învins pe Usain Bolt la recordul de 100 de metri. Pentru atleţii care aleargă pe o distanţă mai mare vântul este o provocare.
Până acum cel mai rapid om din lume era Usain Bolt, dar în 2011, Justin Gatlin a reuşit să alerge 100 de metri în 9,45 de secunde, cel mai rapid timp pe care l-a obţinut un om care a alergat pe această distanţă. În acel moment, controversatul atlet al Statelor unite ale Americii, căruia i-a fost interzisă participarea la competiţii din cauza utilizării drogurilor, a fost împins pe pistă de vântul care sufla cu 20 de metri pe secundă.
Vântul a fost generat de numeroase ventilatoare gigantice care făceau parte din show-ul japonezilor, aşa că recordul nu a fost declarat oficial. De atunci, niciun om nu a alergat mai rapid pe o suprafaţă dreaptă.Vântul îi ajută pe atleţii care aleragă pe distanţe scurte şi pe cei care execută sărituri la distanţă. Pentru majoritatea atleţilor vântul este o piedică.
Când Roger Banister a privit pe fereastră în dimineaţa de 6 mai 1954 aprope a decis să amâne încercarea de depăşire a recordului de 1,6 km în patru minute, pentru că vântul bătea prea tare. Înainte de eveniment, vântul s-a oprit. Atunci când Mo Farah aleargă cu vântul din spate, viteza lui creşte, dar atunci când vântul suflă din faţă viteza scade.
În afară de condiţiile meteo care infleunţează performanţele atleţilor, până acum nu s-a înregistrat nici un record feminin la alergat.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit că deşi timpul pentru terminarea unui traseu de 100 de metri a scăzut atât în cazul bărbaţilor cât şi al femeilor, timpul femeilor a scăzut cu o rapiditate mult mai mare. Echipa a concluzionat că dacă acest trend se va menţine în următorii 90 de ani, femeile ar putea domina cursa de 100 de metri până în 2156.
Deşi Usai Bolt este cel mai rapid om din lume, recordul este discutabil, deoarece cei 100 de metri pot produce o performanţă mult mai mare. Bolt a obţinut recordul pentru cursa de 100 şi 200 de metri din 2008 de la Beijing, cu un timp de 19,30 secunde respectiv 9,69 de secunde pentru 100 de metri, acest fapt dovedeşte că traseul mai lung a produs o creştere a timpului de execuţie. Efectul este mult mai vizibil în cadrul curselor cu patru tururi de 100 de metri.
Sursa: Mail Online
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: