Michael Phelps a egalat la JO de la Rio un record vechi de 2.000 de ani
Leonidas din Rhodos a deţinut, pentru mai bine de 2.000 de ani, recordul de medalii câştigate la Jocurile Olimpice, performanţele lui au trecut testul timpului, au depăşit civilizaţii, războaie, vremuri de reformă şi progres. Până când un copil din Baltimore a învăţat să înoate, scrie Gândul.
Înotătorul american Michael Phelps tocmai a egalat un record vechi de 2.000 de ani, deţinut de un atlet care, potrivit SB Nation, a câştigat 12 titluri olimpice în secolul II î. Hr
Aflat în acest moment la egalitate cu atletul Leonidas, cu 12 titluri olimpice în palmares, Phelps are joi şansa să doboare recordul vechi de 2.000 de ani, dacă învinge în proba de 200 de metri mixt. În total, înotătorul are 23 de medalii de aur, dar 11 au fost obţinute la proba de ştafetă. În vremurile lui Leonidas nu exista această probă, aşa că este greu de stabilit adevăratul său potenţial olimpic. Istoricii sugerează, însă, că era unul destul de mare.
Dintre probele care se disputau în urmă cu 2.000 de ani, cea a hopliţilor ar putea fi considerată cea mai interesantă. Alergătorii care concurau în aceste curse antice erau obligaţi să poarte o cască, armură în partea inferioară a corpului şi să aibă un scut. Cu greutăţi de peste 50 de kilograme, acest test era unul de putere, la fel ca de viteză şi anduranţă.
Un aspect şi mai impresionant este acela că, la fiecare patru ani, întrecerile aveau loc în aceeaşi zi. Leonidas era, aproape la propriu, un zeu olimpian, reuşind să câştige ultimele sale trei titluri la vârsta de 36 de ani. Acesta nu folosea tehnicile speciale de întreţinere foarte utilizate în acele timpuri, nu avea niciun fel de sponsori care să-l susţină şi, timp de secole întregi, tot istoricul său a părut că e la adăpost.
Timpurile s-au schimbat, însă, iar Phelps a depăşit reperul modern acum opt ani, atunci când a reuşit o performanţă mai bună decât cele opt titluri olimpice deţinute de Ray Ewry, un sportiv care a câştigat titluri la săritura în înălţime, săritura în lungime şi săritura triplă.
Sursa: Gândul