De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit a Reginei va fi dus direct la Peleş, unde în cursul zilei de mâine oficialităţile pot veni pentru a transmite condoleanţe. Accesul publicului şi al presei este interzis.
Miercuri seară sicriul va fi adus la Bucureşti şi depus în Sala Tronului de la Palatul Regal. Accesul publicului va fi permis abia începând cu dimineaţa zilei de joi, între 8.00 şi 22.00. Regulile sunt extrem de stricte pentru cei care vor veni să prezinte un ultim omagiu. Trebuie ă fie îmbrăcaţi în culori închise, să nu aibă sacoşe, genţi sau bagaje voluminoase şi să nu folosească aparate de fotografia şi filmat ori telefonul.
În ziua de sâmbătă, 13 august 2016, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. La ora 11.30 va avea loc plecarea către Curtea de Argeş.
Marţi, 9 august, la ora 14:59, pe Aeroportul Otopeni, a aterizat aeronava Tarom cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana. Trebuie precizat că era vorba despre o cursă de linie: mai întâi au coborât pasagerii din avion, apoi a fost coborât sicriul Reginei Ana.
După sosirea aeronavei a avut loc o scurtă ceremonie militară şi religioasă, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, domnul Alexander Nixon, Principesa Sofia, Principesa Maria, domnişoara Elisabeta Maria Biarneix – fiica Principesei Sofia, domnul Andrew Popper, şeful onorific al Casei Majestăţii Sale Regele Mihai I, ÎPS Nifon, domnul Consilier Prezidenţial Andrei Muraru şi staff-ul Casei MS Regele Mihai. De asemenea, la ceremonie va fi prezent şi Arhiepiscopul Ioan Robu care a rostit o rugăciune în limba latină.
După rugăciune, sicriul va fi dus apoi la Castelul Peleş (9 august) şi Palatul Regal din Capitală (11 august), înmormâtarea urmând să aibă loc în 13 august, la Necropola Regală din Curtea de Argeş.
Până sâmbătă 13 august vor avea loc ceremonii funerare în Sinaia, Bucureşti şi Curtea de Argeş. Regele Mihai I nu va participa la aceste evenimente, din motive de sănătate, potrivit unui comunicat al Casei Regale. Regele Mihai „va rămâne pe perioada Funeraliilor Regale în reşedinţa din Elveţia, alături de prieteni şi apropiaţi, de angajaţi ai Casei Majestăţii Sale şi de două maici ortodoxe detaşate la reşedinţă. Această decizie a fost luată cu mare părere de rău.”
La funeraliile Majestăţii Sale Defuncte Regina Ana vor lua parte ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills şi domnişoara Elisabeta Maria Biarneix.
Bucureştiul şi Curtea de Argeş vor avea primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile Reginei Maria a României.
Cărţi de condoleanţe sunt deschise la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Mesaje de condoleanţe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje.
Programul funeraliilor
Miercuri, 10 august, programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş este următorul:
– Ora 10-12: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.
– Ora 12-14: Reprezentanţii Instituţiilor Statului.
– Ora 14-16: Instituţia Prezidenţială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova.
– Ora 16-18: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.
La ora 18.30, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53).
Joi şi vineri
Joi, 11 august 2016 şi vineri, 12 august 2016, de la ora 8 la ora 22, toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.
Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana, sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:
– Să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, în culori închise.
– Să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase, de niciun fel.
– Să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.
– Să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei
– Să aibă la ei un document de identitate.
– Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal ori pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.
– Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.
– În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.
Sâmbătă, 13 august 2016
În ziua de sâmbătă, 13 august 2016, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.
La ora 11.30, sicriul va fi aşezat în maşina mortuară.
De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă.
De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.
La ora 15.00, în ziua de sâmbătă, 13 august 2016, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.