Pentru a stabili care este efectul obezităţii dincolo de implicaţiile genetice, cercetătorii suedezi au urmărit 4.046 de perechi de gemeni identici a căror vârstă medie era de 58 de ani. Unul dintre gemeni era supraponderal, celălalt nu. De vreme ce gemenii au un bagaj genetic identic, diferenţa de greutate dintre ei nu poate fi pusă pe seama moştenirii genetice.
Au fost luaţi în considerare factori precum gradul de activitate fizică, fumatul sau nivelul educaţional. Cercetătorii au stabilit că indicele de masă corporală crescut nu era asociat cu riscul ridicat de atacuri de cord sau moarte prematură, ci, atrăgea un risc crescut de apariţie a diabetului.
„Bazându-ne pe acest studiu putem afirma că asocierea dintre obezitate şi bolile cardiovasculare poate fi pusă pe seama geneticii şi nu pe factorii de mediu. Din nefecricire, acest lucru înseamnă şi că factorii de mediu nu pot fi folosiţi pentru lupta împotriva apariţiei unor asemenea afecţiuni, însă reglarea lor conduce la scăderea riscului de instalare a diabetului”, a explicat Peter Nordstrom, profesor de medicină geriatrică de la Universitatea Umea.
Sursa: Gândul