„Pentru a descoperi dacă într-adevăr există o afecţiune a rinichilor, este suficient să facem un sumar de urină. Sedimentul urinar dovedeşte eliminarea unor elemente patologice precum globulele roşii, leucocitele, globulele albe. Acestea pot sugera tipul de afecţiune renală. De asemenea, pentru a putea pune un diagnostic contează măsurarea tensiunii arteriale şi evaluarea ureei şi creatinei din sânge.
Pe lângă teste de sânge şi de urină, se recomandă ecografia abdominală, radiografia renală, tomografie, urografie şi examen RMN”, precizează medicul urolog Georg Gusbeth pentru Gândul.
Majoritatea afecţiunilor renale au, în faza iniţială, simptome asemănătoare:
1. Avem picioare sau mâini umflate datorate incapacitaţii rinichilor de a elimina excesul de lichide.
2 .Acuzăm dureri lombare care pot fi unilaterale sau bilaterale şi care pot iradia până la etajul abdominal inferior.
3. Mergem frecvent la toaletă, adică acuzăm tulburări urinare şi un anume discomfort. Urina devine închisă la culoare.
4. Suferim de cefalee, astenie, tulburări de vedere, de scăderea poftei de mâncare şi de insomnie.
5. Încep să apară dereglările cardiovasculare, care, de cele mai multe ori, se manifestă prin hipertensiune.
Cea mai întâlnită afecţiune a rinichilor este litiaza renală sau calculii renali. Această tulburare poate să nu prezinte niciun simptom, în cazul în care calculul este de dimensiuni mici, sau poate accentua o durere constantă, care poate debuta la nivelul zonei lombare, la nivelul abdomenului sau pelvisului. “Alte simptome care pot apărea sunt hematuria (sânge în urină), senzaţia de greaţă, febra. În cazul în care calculul este de dimensiuni mici, acesta poate fi eliminat de la sine. Cu cât aceasta este mai mic, cu atât şansele de a fi eliminat din organism fără tratament sunt mai mari. În medie, 90% dintre calculii mai mici de 5 mm sunt eliminaţi de la sine”, precizează medicul pentru Gândul.
Colica renală are ca principal simptom durerea, care, ca şi în cazul calculilor renali, se poate manifesta brusc, fiind localizată în zona lombară. Investigaţiile indicate pacienţilor sunt radiografia, urografia sau ecografia. Se recomandă repausul, tratamentul medicamentos împotriva durerilor, consumarea de lichide. În cazul în care durerea se intensifică, pacientul va fi internat.