Hărţuirea online, cunoscută sub numele de cyberbullying, poate provoca în cazul copiilor depresie, coşmaruri şi anorexie, arată studiul „Growing Up Online – Connected Kids”, realizat de Kaspersky Lab, relatează Go4it.
Interesant de remarcat, copiii între 8 şi 16 ani sunt mult mai atenţi la această ameninţare decât părinţii lor. Potrivit studiului, 13% dintre copii şi 21% dintre părinţi consideră cyberbullying-ul inofensiv. În acelaşi timp, 16% dintre copiii intervievaţi se tem mai mult de hărţuirea online decât de cea offline, în timp ce jumătate (50%) se teme la fel de mult de ambele tipuri de hărţuire, reală sau virtuală.
Părinţii nu ar trebui să minimalizeze pericolele cyberbullying-ului. În ciuda faptului că studiul a arătat că doar 4% dintre copii recunosc că au fost hărţuiţi online (comparativ cu 12%, în realitate), în 7 din 10 cazuri consecinţele au fost traumatizante.
Hărţuirea pe Internet le-a afectat serios echilibrul emoţional: părinţii a 37% dintre victime au remarcat o stimă de sine diminuată, 30% – rezultate mai slabe la şcoală, iar 28% au menţionat depresia. În plus, 25% dintre părinţi au afirmat că cyberbullying-ul a afectat somnul copiilor şi le-a cauzat coşmaruri (21%). Un alt grup, reprezentând 26% dintre părinţi, a remarcat, în cazul copilului lor, că a început să evite contactul cu alţi copii, iar 20% au descoperit că are anorexie.
La fel de îngrijorătoare sunt statisticile care arată că 20% dintre copii au văzut că alţii erau hărţuiţi online, iar în 7% din cazuri, au participat ei înşişi la hărţuirea cuiva. Studiul arată că, adesea, copiii ascund incidentele de cyberbullying de părinţi, ceea ce face mai complicată misiunea de a-i proteja.
Sursa: Go4it