Pasagerii urcă şi coboară din lift în momentul în care ajung la destinaţia dorită fără ca paternosterul să se oprească. Nefiind o oprire între etaje, pasagerii trebuie să fie mereu atenţi altfel se pot accidenta. Pentru persoanele cărora le este frică de lifturi, paternosterul poate fi cel mai mare coşmar.
Primul paternoster a fost instalat în 1884 în Dartford, Marea Britanie. Cu şapte ani înainte a fost patentat de un inginer britanic pe nume Peter Hart.. Numele paternoster vine din latinescul ,,Tatăl nostru”, primele cuvinte din rugăciune. Desigur, inventatorul nu s-a gândit la pericolul liftului atunci când la denumit astfel, ci la modul de asamblare al invenţiei sub forma unui şirag de rozalii.
Paternoster a fost foarte popular în Europa în prima perioadă a secolului al-XX-lea, deoarece putea căra mai mulţi pasageri decât lifturile obişnuite. Însă în zilele noastre aceste lifturi sunt foarte rare. Din cauza riscului de rănire, mai multe ţări le-a interzis. Mai există câteva funcţionale în Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Polonia, Ungaria, Suedia, Slovacia, Republica Cehă şi Germania, ultima având cele mai multe paternosteruri funcţionale (230).
Guvernul german a dorit să interzică aceste lifturi, dar există o mişcare de rezistenţă care a dorit păstrarea nostalgiei acestor maşinării.
,,Nu poţi preveni pericolul mereu”, a declarat un împătimit al paternosterului atunci când guvernul a încercat să-l interzică în 2015.
Sursa: Amusing Planet
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: