Arheologii din Mexic au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că au desoperit o reţea de canale subterane în dedesubtul Templului Inscripţiilor, de acum 1.300 de ani.
Până în secolul XX, cercetătorii ştiau că piramidele mayaşe nu sunt monumente funerare. Totul s-a schimbat în 1952 când arheologul mexican Alberto Ruz Lhuillier a descoperit o scară ascunsă în interiorul Templului Inscripţiilor, care ducea către un mormânt. În interiorul acestuia se afla un schelet împodobit cu bijuterii. Oasele aparţineau legendarului rege K’inich Jannab’ Pakal din secolul VII î.Hr, care a domnit asupra celei mai mari dinasti Maya. Acesta a cerut construirea piramidelor în al-70-lea an de domnie. În interiorul mormântului au fost descoperite 640 de hieroglife desenate de scribii regali pentru a povesti domnia regelui Pakal’s până în anul morţii, 638 î.Hr.
Arheologii care au lucrat împreună cu Institutul Naţional de Arheologie din Mexic au declarat că au descoperit un nou secret în interiorul celui mai mare monument funeral din America. Aici se află cea mai complexă reţea de tuneluri cu apă care curge pe dedesubtul mormântului regelui Pakal. Cercetarea a început în 2012, când arheologii explorau ruinele templului cu ajutorul unui GPR (Ground Penetreting Radar). Aceştia au descoperit în faţa piramidei urme ale unei găuri sau ale unui fisuri, despre care credeau că va afecta structura templului. După explorări mai amănunţite, arheologii au descoperit trei straturi de pietre deasuprea tunelelor cu apă.
Tunelurile au 60 de centimetri lăţime şi 60 înăţime, acestea fiind prea strâmte pentru a fi explorate de oameni, aşa că cercetătorii s-au bazat pe camerele şi luminile montate pe vehicule mici cu roţi, pe care le manevrau de-a lungul canalelor. Aceştia au descoperit că sistemul are diferite nivele, apa scurgându-se în diferite direcţii. Arheologii consideră că structura exista cu mult timp înainte de construirea piramidei, ca parte a unui sistem de scurgere sau un rezervor de apă din Palenque. Apa încă mai curge prin aceste tuneluri, sursa fiind un râu natural.
,,Noi credem că tunelurile au fost punctul de plecare în momentul construirii piramidei, am putea considera că oamenii din anticul Palenque au proiectat un sistem hidraulic pentru a recrea metaforic drumul care îl va conduce pe rege în apele lumii de dincolo,” a adăugat Arnoldo Gonzales, directorul proiectului.
Legătura dintre tunelurile de apă şi credinţele mayaşilor despre viaţa de apoi ar putea explica inscripţiile cioplite într-o pereche de dopuri de urechi din piatră descoperite în mormânt, care menţionează că regele trebuia să fie scufundat în apa zeului ploii Chaac, pentru ca acesta să-l poarte spre lumea cealaltă.
Vizitatorii nu mai pot intra în mormântul regelui Pakal, dar o replică a acestuia poate fi explorată în cadrul Muzeului de Antropologie din Mexico City.
Sursa: History
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: