Cum putem soluţiona problema retenţiei de apă şi a picioarelor umflate

24 07. 2016, 14:00
Din cap până-n picioare, ea ne curăţă organismul de toxinele acumulate, provenite din alimente, poluare, medicamente, stres, etc. De asemenea, tot ea este purtătoarea globulelor albe care creează anticorpii, având un rol vital pentru sănătatea noastră.                                                                                                           
Limfa este peste tot, atât în spaţiul dintre celule cât şi în vasele limfatice. Diferenţa dintre sistemul sangvin şi cel limfatic este că sângele roşu are pompă, adică INIMA ce lucrează non-stop, pe când sângele alb adică limfa, nu beneficiează de aşa ceva. Vasele prin care curge limfa sunt unidirecţionale împiedicând-o să se întoarcă, iar circulaţia ei depinde de mişcare.
 
Limfa e pusă în mişcare de contracţiile muşchilor scheletici. O activitate fizică constantă  este foarte benefică limfei, favorizând de asemenea şi drenajul substanţelor nocive.
 
Cauze ale retenţiei de apă în organism

 
1. Sarea este principalul vinovat, deoarece deţine proprietatea de a reţine apa în organism. De asemenea, alimente precum carnea procesată, zahărul, pâinea albă, băuturile carbogazoase şi alcoolice, produsele de panificaţie, toate acestea favorizează retenţia apei în organism.

 
2.Deshidratarea: deoarece corpul  are memorie şi reţine apa ca metodă de supravieţuire.
 
3. Statul mult timp în picioare sau aşezat favorizează staza limfei. Aşa cum spuneam limfa neavând pompă şi vasele acesteia fiind unidirecţionale, aceasta devine deficitară.
 
4. Un alt factor care favorizează retenţia de apă este căldura. Când indicele termic este foarte ridicat, vasele sangvine se dilată punând presiune pe cele limfatice, creându-se astfel  o circulaţie deficitară la nivelul limfei.
 
5. Insuficienţa renală – una dintre funcţiile rinichilor este aceea de a asigura eliminarea apei din organism. În cazul în care aceştia nu funcţionează corespunzător, este împiedicată debarasarea de lichidele în exces.

 
Citeşte continuarea articolului pe csid.ro

Vă mai recomandăm şi: Cum se „curăţă” creierul? (VIDEO)

                                            Firele de păr pot prevesti un atac de cord cu câteva luni în avans

                                            Piele artificiala care vindeca ranile