Acelaşi lucru se întâmplă când comanzi mâncare la un restaurant. Pentru a testa teoria, cercetătorii au demarat două experimente. Rezultate au arătat că oamenii care au comandat mâncare cu o oră înainte de a le fi foame au ales preparate mult mai sănătoase şi cu mai puţine calorii.
,,Rezultatele noastre au dovedit că foamea te face să comanzi mâncare cu o valoare calorică mare. Prin comandarea mâncării în avans, vom face alegeri mai conştiente”, a declarat cercetătorul Eric M. Van Epps, de la Universitatea din Pennsylvenia.
Pentru a analiza modul în care ora la care comandăm mâncare afectează felul în care alegem preparatul, cercetătorul împreună cu echipa sa au demarat două experimente în care au fost implicaţi aproape 700 de angajaţi care luau prânzul la o cafenea de la o clădire corporatistă, iar al doilea test a implicat 195 de studenţi.
În primul experiment, angajaţii îşi puteau plasa comanda oricând după ora 7:00, preparatul putând fi consumat între orele 11:00 şi 14:00. Cercetătorii au descoperit că participanţii care au ales un preparat cu fiecare oră mai devreme decât consumarea mâncării consumau cu 38 de calorii mai puţin.
Deşi diferenţa dintre numărul de calorii existente în preparatele comandate mai devreme şi cele comandate mai târziu nu este mare, 568 de calorii comparate cu 598 de calorii, această creştere zilnică, pe termen lung, ar putea afecta dieta alimentară a unei persoane.
,,Aceste rezultate ne confirmă faptul că deciziile luate în momente critice nu sunt foarte înţelepte”, a declarat unul dintre membrii echipei, George Loewenstein.
În al doilea experiment, studenţii şi-au ales preparatul înainte sau după cursuri şi l-au consumat imediat după sfârşitul programului.
Studenţii care şi-au ales preparatul înainte de ore au optat pentru preparate cu o valoare calorică de 890, în timp ce grupul care şi-a ales mâncarea în momentul în care putea să o consume, a optat pentru mâncăruri cu o valoare calorică de 999.
Deşi cercetătorii au analizat doar grupuri controlate, rezultatele pot fi aplicate şi atunci când oamenii gătesc acasă. Astfel, gătitul în avans i-ar putea face pe oameni să aleagă variante mai sănătoase.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: