Întâlnite frecvent de la vârste fragede, obiceiurile dentare greşite ale copiilor cauzează în cele mai multe cazuri probleme serioase pe termen lung, cum ar fi apariţia cariilor dentare, a afecţiunilor gingivale, a dinţilor strâmbi şi nu numai.
Îndrumarea parentală şi colaborarea cu medicul specialist reprezintă cei mai importanţi factori în corectarea acestor obiceiuri şi adoptarea de către cel mic a unei bune igiene dentare, pentru a avea zâmbetul perfect mult dorit la vârsta adultă. Iată cele mai dăunptoare obiceiuri!
Sugerea suzetei sau a degetului
Sugerea suzetei sau a degetului reprezintă unul dintre cele mai frecvente obiceiuri întâlnite la cei mici şi poate avea efecte dăunătoare asupra dinţilor. Dacă până la vârsta de 2-3 ani suzeta este considerată inofensivă, după această vârstă, folosirea ei produce deformarea maxilarului şi împingerea incisivilor superiori mai în faţă şi uneori în sus.
Presiunea exercitată de deget este şi mai puternică, iar pe lângă împingerea maxilarului în faţă şi îngustarea lui, împiedică şi creşterea mandibulei către interior.
„Copiii care dezvoltă unul dintre aceste obiceiuri vor avea un profil facial caracteristic, cu buza şi dinţii superiori mai proeminenţi, iar mandibula insuficient dezvoltată (mai în spate). Consultaţia la un medic specialist ortodont trebuie făcută cât mai devreme posibil, pentru găsirea unor metode de înlăturare a acestui obicei şi pentru corectarea efectelor acestuia cu ajutorul unui aparat ortodontic”, spune doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie.
Deglutiţia infantilă
Deglutiţia infantilă, respectiv înghiţirea alimentelor cu limba între dinţi, este foarte dăunătoare, deoarece limba este un muşchi foarte puternic, care deformează dinţii, creând între ei un spaţiu vertical numit ocluzie deschisă. În acest caz dinţii par mai scurţi şi îşi fac apariţia moficari ale pronunţiei unor sunete. Stimularea creşterii verticale a osului şi dinţilor cu ajutorul unui aparat dentar este dificilă şi trebuie făcută cât mai devreme, deoarece acesta situaţie se transmite apoi şi la dinţii permanenţi. Din păcate, la tineri, acest tip de ocluzie deschisă nu poate fi corectată uneori fără o intervenţie chirugicala de tăiere şi repoziţionare a maxilarului.
Citeşte continuarea articolului pe
csid.ro.
De ce toate mâncărurile au gust rău imediat după ce ne-am spălat pe dinţi? (VIDEO)
Un ingredient ieftin din pasta de dinţi poate prezice riscul de infarct şi accident cerebral