Fructele au reale calităţi nutriţionale, însă sunt parfumate, uşor acide, nu dau saţietate şi, consumate în exces (mai mult de 500g/zi), îngraşă. Chiar dacă sunt naturale şi sănătoase, fructele nu trebuie considerate alimente de bază în dietă, ci doar produsele cele mai potrivite pentru a satisface apetitul pentru gustul de dulce.
Prin conţinutul de fructoză, fructele se încadrează în categoria produselor care conţin glucide simple (dulciuri). Fructele reprezintă o sursă considerabilă de energie şi de aceea, dacă sunt incluse în alimentaţie, se va ţine cont de aportul lor caloric care va fi adaptat la nevoile şi gradul de activitate al persoanei respective.
Campaniile de educaţie nutriţională care îndeamnă la creşterea consumului de fructe şi legume în dietă, se referă la avantajele acestor produse din punct de vedere al mineralelor, vitaminelor, fibrelor şi fitonutrienţilor.
Însă legumele sunt cele obligatorii şi care pot fi mâncate fără limită de cantitate, în timp ce fructele reprezintă doar o alternativă. Cu alte cuvinte, persoanele care nu au o slăbiciune pentru dulciuri şi care nu sunt atrase de fructe, nu au obligaţia să le introducă în dietă.
Cu siguranţă, fructele au stat la baza alimentaţiei omului primitiv, când acesta alerga după hrană, însă în zilele noastre, având în vedere gradul de sedentarism şi conţinutul caloric exagerat al tuturor produselor, nu mai este la fel de uşor să menţinem echilibrată balanţa energetică.
Fructele sunt de obicei private cu indulgenţă şi relaxare, fapt care poate încuraja consumul excesiv şi acumularea kilogramelor în plus. Există, desigur, alimente mult mai concentrate în calorii, însă pe acelea suntem conştienţi că trebuie să le consumăm cu moderaţie, în timp ce jumătate de kilogram de fructe nu determină mustrări de conştiinţă nici unei persoane.
Citeşte continuarea articolului pe csid.ro
Vă mai recomandăm şi: Americanii sunt convinşi că mănâncă sănătos
Care sunt cele mai scumpe fructe din lume?
Fructul şi sucul de fructe nu sunt la fel: unul protejează de diabet, celălalt creşte riscul!