Home » D:News » Drogul care îi transformă pe tineri în ,,zombie”

Drogul care îi transformă pe tineri în ,,zombie”

Publicat: 17.07.2016
Consumatorii popularului drog K2 au prezentat un comportament incredibil de ciudat.

Consumul acestor halucinogene sintetice este foarte popular în rândul tinerilor din Statele Unite ale Americii. Ziarele şi televiziunile au raportat cazuri de leşin printre consumatori. Simptomele pe care le manifestă consumatorii pot porni de la confuzie până la nebunie, în funcţie de dozaj şi nivelul de toleranţă al consumatorului, susţine doctorul Anthony Scalzo, profesor pediatru şi directorul secţiei de toxicologie de la Universitatea din Saint Louise.

,,Această substanţă este extrem de periculoasă şi devine tot mai periculoasă”, deoarece fabricanţii încearcă să găsească noi variante pentru a putea scăpa de legile care interzic unii compuşi ai K2 din 2011, a afirmat Scalzo.  Cercetătorul a descoperit efectele drogului K2 în anul 2010, după ce multă lume a sunat la Centrul de Dezintoxicare din Missouri pentru a raporta oameni care au consumat K2. Profesorul a afirmat că persoanele credeau că drogul va avea aceleaşi efecte ca cele ale marijuanei, însă cei afectaţi experimentaseră simptome bizare, precum halucinaţiile, starile nervoase puternice şi creşterea rapidă a tensiunii arteriale.

Utilizarea canabinoidelor sintetice a avut efecte şi asupra comportamentulu, inducând stări de paranoia, anxietate, atacuri de panică şi episoade psihotice . Împreună, toate aceste efecte au fost denumite ,,efectul zombie” conform campaniei educaţionale K2/Zombie DC, din Washington DC.

,,Canabinoidele sintetice conţin substanţe chimice care nu ar trebui să intre în corpul uman”, a declarat Scalzo.

Unele versiuni ale drogului sunt ilegale şi sunt vândute pe stradă, dar versiunile legale sunt vândute în magazine în ambalaje care le fac să pară un lucru sigur şi normal pentru adolescenţi, a observat doctorul.

Efectele neştiute

În 2011, Drug Enforcement Administration (DEA), din Statele Unite ale Americii, a inclus pe lista substanţelor ilegale cinci compuşi descoperiţi în K2, pentru a putea reduce vânzările, însă fabricanţii au încercat să păcălească legislaţia prin înlocuirea cu alţi compuşi legali.

Acest fapt a condus la crearea unei noi versiuni a K2, care este mult mai periculoasă decât variantele precedente. Noul produs poate provoca scăderea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, provocând comă, cedarea rinichilor şi convulsii.

Din cauza schimbărilor periodice a compuşilor din drog, efectele nu pot fi prezise, unele cazuri fiind mortale. Modul în care acţionează compuşii din K2 este necunoscut momentan. Ar putea acţiona direct asupra unor receptori din creier, schimbând modul de funcţionare al acestuia pe termen scurt”, a explicat Scalzo.

Când canabinoidele sintetice atacă receptorii din creier, care mai apoi interacţionează cu dopaminele, pot cauza paralizia temporală a mâinilor şi picioarelor, dar atunci când drogul înteracţionează cu serotonina îi poate face pe consumatori să se simtă precum nişte ,,zombie”.

Reacţiile psihotice sunt catastrofale

Experţii nu înţeleg ce ar putea cauza acest tip de comportament. Una dintre posibilităţi ar fi lipsa unui compus care se regăseşte în marijuana şi care acţionează ca o barieră, împiedicând instalarea comportamentelor bizare.

În mod normal, marijuana conţine canabinoidul tetrahidrocanabinol (THC) care atacă receptorii din creier forţându-i să elibereze substanţe chimice care provoacă stări paranoice şi anxietate. Pe de altă parte, planta de marijuana produce un compus, canabidiol, care opreşte procesul de eliminare al substanţelor chimice. Cu alte cuvinte, când oamenii fumează marijuana, canabidiolul reduce efectele negative ale THC-ului, însă în cazul consumului de K2  acesta conţine THC şi nu conţine canabidiol. Drep urmare, substanţele eliberate de creier nu pot fi limitate, producând efecte nedorite.

Când tinerii aud termenul ,,marijuana sintetică” sau ,,iarbă falsă” consideră că efectele vor fi similare cu cele ale produsului original. 

,,Este o diferenţă imensă între K2 şi marijuana”, a declarat  doctorul D’Souza, profesor de psihiatrie la Universitatea de Medicină Yale.

Cea mai mare provocare este înţelegerea efectelor drogului asupra creierului. ,,Compoziţia drogului este în continuă schimbare”, a adăugat D’Souza.

Sursa:Live Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase