Home » D:News » De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor

De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor

De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor
Publicat: 02.07.2016
În general, când gătim la cuptor utilizăm folie de aluminiu, însă ceea ce nu realizează oamenii este că mici particule de aluminiu rămân pe mâncare. Ingerate, pot cauza probleme de sănătate.

Aluminiul nu apare decât sub formă de folie (cel mai utilizat material în gospodăriile din ţările dezvoltate), oalele şi tigăile sunt căptuşite cu acest material ce, de asemenea, poate fi regăsit şi în compoziţia ustensilelor de bucătărie, precum lingurile. Cuprul a fost înlocuit, în timp, cu aluminiul deoarece este mult mai uşor de produs în masă şi este mai uşor de curăţat.

În timp ce mâncarea, care este preparată  în oale de aluminiu, nu este dăunătoare pentru organism, gătitul în folie de aluminiu poate fi problematic, mai ales în cazul mâncărurilor picante sau acide preparate la temperaturi înalte.

Aluminiul şi sănătatea

Corpul uman produce cantităţi mici de aluminiu, ceea ce înseamnă că expunerea minimă la acestă substanţă  nu dăunează corpului.Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că ingestia a 40mg  per kilogram din greutatea persoanei pe zi este o cantitate sigură. Multe persoane sunt expuse la ingerarea a mai mult aluminiu decât doza zilnică stabilită. Aluminiul se regăseşte în porumb, brânză, sare, ierburi aromatice, condimente şi ceaiuri. 

Este utilizat în fabricarea ustensilelor, în agenţii farmaceutici şi deodorante. Sulfatul de aluminiu, un derivat al substanţei, este utilizat în procesul de purificare al apei.

Cercetătorii doresc să indentifice dacă supraexpunerea la aluminiu poate afecta sănătatea umană. De exemplu, o concentraţie mare de aluminiu a fost descoperită în creierul bolnavilor de Alzheimer. Cercetătorii au concluzionat că Alzheimer este o boală a omului modern, care este asociată cu un stil de viaţă precar şi cu expunerea la industrializarea societăţii.

Aluminiul poate afecta şi persoanele cu boli ale oaselor sau cei cu disfuncţie renală, de asemenea poate reduce rata de creştere a celulelor din creier.

Folia de aluminiu trebuie evitată în timpul gătitului

Este foarte important ca oamenii să determine concentraţia de aluminiu pe care o utilizează în timpul gătitului. Pentru a evita acest incident, după cumpărare recipientelor, este indicat să fierbeţi apă de câteva ori în ele, până când baza oalei devine mată. Acest proces  produce oxidarea, care creează un strat natural împotriva contaminării mâncării cu aluminiu.

Gătitul în folie de aluminiu, pe de altă parte, depăşeşte limita de aluminiu care poate migra în mâncare. În acest proces, aluminiul poate pătrunde în mâncare la un nivel mai mare în alimentele acide, precum sucul de lămâie sau roşii. Cercetătorii au sugerat că folia de aluminiu nu ar trebui utilizată în timpul gătitului. În cazul gătitului la cuptor, sunt recomandate vasele din sticlă sau porţelan.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase