Home » D:News » De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor

De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor

De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor
Publicat: 02.07.2016
În general, când gătim la cuptor utilizăm folie de aluminiu, însă ceea ce nu realizează oamenii este că mici particule de aluminiu rămân pe mâncare. Ingerate, pot cauza probleme de sănătate.

Aluminiul nu apare decât sub formă de folie (cel mai utilizat material în gospodăriile din ţările dezvoltate), oalele şi tigăile sunt căptuşite cu acest material ce, de asemenea, poate fi regăsit şi în compoziţia ustensilelor de bucătărie, precum lingurile. Cuprul a fost înlocuit, în timp, cu aluminiul deoarece este mult mai uşor de produs în masă şi este mai uşor de curăţat.

În timp ce mâncarea, care este preparată  în oale de aluminiu, nu este dăunătoare pentru organism, gătitul în folie de aluminiu poate fi problematic, mai ales în cazul mâncărurilor picante sau acide preparate la temperaturi înalte.

Aluminiul şi sănătatea

Corpul uman produce cantităţi mici de aluminiu, ceea ce înseamnă că expunerea minimă la acestă substanţă  nu dăunează corpului.Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că ingestia a 40mg  per kilogram din greutatea persoanei pe zi este o cantitate sigură. Multe persoane sunt expuse la ingerarea a mai mult aluminiu decât doza zilnică stabilită. Aluminiul se regăseşte în porumb, brânză, sare, ierburi aromatice, condimente şi ceaiuri. 

Este utilizat în fabricarea ustensilelor, în agenţii farmaceutici şi deodorante. Sulfatul de aluminiu, un derivat al substanţei, este utilizat în procesul de purificare al apei.

Cercetătorii doresc să indentifice dacă supraexpunerea la aluminiu poate afecta sănătatea umană. De exemplu, o concentraţie mare de aluminiu a fost descoperită în creierul bolnavilor de Alzheimer. Cercetătorii au concluzionat că Alzheimer este o boală a omului modern, care este asociată cu un stil de viaţă precar şi cu expunerea la industrializarea societăţii.

Aluminiul poate afecta şi persoanele cu boli ale oaselor sau cei cu disfuncţie renală, de asemenea poate reduce rata de creştere a celulelor din creier.

Folia de aluminiu trebuie evitată în timpul gătitului

Este foarte important ca oamenii să determine concentraţia de aluminiu pe care o utilizează în timpul gătitului. Pentru a evita acest incident, după cumpărare recipientelor, este indicat să fierbeţi apă de câteva ori în ele, până când baza oalei devine mată. Acest proces  produce oxidarea, care creează un strat natural împotriva contaminării mâncării cu aluminiu.

Gătitul în folie de aluminiu, pe de altă parte, depăşeşte limita de aluminiu care poate migra în mâncare. În acest proces, aluminiul poate pătrunde în mâncare la un nivel mai mare în alimentele acide, precum sucul de lămâie sau roşii. Cercetătorii au sugerat că folia de aluminiu nu ar trebui utilizată în timpul gătitului. În cazul gătitului la cuptor, sunt recomandate vasele din sticlă sau porţelan.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau să mă iubesc. Dar sunt blocat în acest paradox nenorocit”
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau ...
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru
Confirmat științific: care este efectul îmbrățișărilor asupra corpului uman?
Confirmat științific: care este efectul îmbrățișărilor asupra corpului uman?
De ce unii oamenii își lasă pilotele afară, în frig, iarna și ce spune știința despre asta?
De ce unii oamenii își lasă pilotele afară, în frig, iarna și ce spune știința despre asta?
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit ...
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani