5 Beneficii suprinzătoare ale mersului pe jos
Potrivit CSID, acestea sunt 5 beneficii surprinzătoare ale mersului pe jos.
1. Contracarează efectele genelor care predispun la obezitate
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat 32 de gene care predispun la obezitate, la peste 12.000 de subiecţi, pentru a determina în ce măsură contribuie genele de fapt la masa corporală. Aceştia au descoperit că în cazul subiecţilor care merg pe jos în ritm alert aproape o oră în fiecare zi, efectele acestor gene au fost înjumătăţite.
2. Ameliorează pofta de dulciuri
Mai multe studii efectuate de cercetătorii de la Universitatea din Exeter arată că o plimbare de 15 minute poate reduce pofta de ciocolată şi chiar cantitatea de ciocolată pe care o consumi în situaţii stresante. Cele mai recente cercetări confirmă că mersul pe jos poate reduce pofta de dulce şi consumul de dulciuri.
3. Reduce riscul de a face cancer de sân
Cercetătorii au arătat deja că orice tip de activitate fizică reduce semnificativ riscul de cancer de sân. Un studiu efectuat de Societatea Americană de Cancer a analizat beneficiile mersului pe jos la femei. Astfel, în cazul celor care mergeau pe jos timp de şapte ore sau mai mult pe săptămână riscul de cancer la sân s-a redus cu 14% faţă de cele mergeau trei ore sau mai puţin pe săptămână. Mai mult, mersul pe jos oferă protecţie chiar şi pentru femeile care prezintă factori de risc cum ar fi kilogramele în plus sau utilizarea suplimentelor cu hormoni.
4. Ameliorează durererile de articulaţii
Câteva studii arată că mersul pe jos reduce durerea cauzată de artrită, iar cei care parcurg 8-10 km pe săptămână pot chiar preveni apariţia artritei. Mersul pe jos protejează articulaţiile – în special genunchii şi şoldul – care sunt cele mai expuse la osteoartrită – prin lubrificarea articulaţiilor şi întărirea muşchilor care le susţin.
5. Întăreşte sistemul imunitar
Mersul pe jos poate fi de ajutor şi în sezonul rece. Un studiu care a analizat peste o mie de bărbaţi şi femei a arătat că subiecţii care mergeau pe jos cel puţin 20 de minute pe zi, cel puţin 5 zile pe săptămână aveau cu 43% mai puţine zile în care au fost bolnavi decât deci care făceau mişcare o dată pe săptămână sau mai puţin. Şi în cazul în care se îmbolnăveau, perioada era mai scurtă, iar simptomele mai uşoare.
Sursa: CSID