Detaliul esenţial care îi face pe bărbaţi să renunţe la prezervativ atunci când îşi aleg partenerele sexuale
În urma finalizării unui studiu, la care au participat 51 de bărbaţi heterosexuali cu vârste cuprinse între 19 şi 61 de ani, oamenii de ştiinţă au aflat că aceştia ar folosi prezervativul în timpul actelor sexuale, în funcţie de cât de mult sunt atraşi de posibilele lor partenere. În mod concret, cu cât participanţilor li se părea o femeie mai atractivă, cu atât intenţia lor de a se proteja în timpul sexului era mai scăzută, chiar dacă li se spunea că modelele folosite ar putea fi purtătoare de boli cu transmitere sexuală.
Deşi studiul a fost unul restrâns ca amplitudine, rezultatele obţinute la final au arătat foarte clar că atât bărbaţii cât şi femeile (spun alţi cercetători) aleg să facă sex protejat în funcţie de cât de mult sunt atraşi de posibilii lor parteneri. Specialiştii spun că, indiferent de situaţie, concluziile vor ajuta la îmbunătăţirea domeniului educaţiei sexuale.
În cadrul experimentului, cei 51 de bărbaţi au fost chestionaţi în legătură cu vieţile lor sexuale. Cercetătorii au aflat astfel că, în medie, participanţii au avut primul contact sexual la vârsta de 18 ani, cel mai devreme la 14 ani şi cel mai târziu la 30 de ani. Indivizii au declarat că au avut, în medie, nouă parteneri sexuali, unul dintre participanţi declarând că nu a făcut niciodată sex, iar altul spunând că a avut peste 60 de cuceriri.
Apoi, fiecare participant a primit câte 20 de fotografii alb-negru în care apăreau chipurile unor femei şi i s-au pus următoarele întrebări:
,,Vă rugăm, estimaţi gradul de atractivitate a femeii care urmează”;
,,Dacă aţi fi fost singur, care ar fi fost posibilitatea să fi avut sex cu această femeie?”;
,,Dacă aţi fi fost singur şi aţi fi avut posibilitatea să faceţi sex cu această femeie, care ar fi fost posibilitatea să fi folosit un prezervativ?”;
,,Care este posibilitatea ca această femeie să aibă o boală cu transmitere sexuală?”.
Rezultatele studiului au arătat că interesul bărbaţilor în a avea o relaţie sexuală cu una dintre femeile prezentate era cu atât mai mare cu cât modelele li se păreau mai atractive şi cu atât mai mică era şansa să folosească prezervativ, dacă ar fi avut posibilitatea să facă sex cu ele. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că percepţia legată de nivelul de atractivitate al unei persoane nu depinde de asumarea riscului ca aceasta să fie infestată cu o boală cu transmitere sexuală.
Cercetătorii americani spun că informaţiile pe care le-au obţinut sunt foarte importante, deoarece ele vor fi folosite în cadrul unor campanii, pentru a atrage atenţia asupra pericolelor la care se expun tinerii care nu folosesc niciun fel de proteţie în timpul actelor sexuale.
Sursa: arstehnica.com
Vă mai recomandăm şi: Profesor de la Cambridge: Oamenii întreţin tot mai puţine relaţii intime. ”Până în 2030 oamenii nu vor mai face sex deloc”
Secretul sex appealului la bărbaţi? Cercetătorii au ajuns la o concluzie surprinzătoare