Ce şi cât trebuie să mâncăm pentru a fi sănătoşi
“O stare de sănate optimă se dobândeşte printr-un echilibru în dietă: alimente imunoprotectoare cât mai multe şi cât mai variate şi respectarea unor reguli de bază: odihnă corespunzătoare, igienă corectă, lipsa expunerii la noxe (fumatul activ sau pasiv, consumul de alcool), evitarea tratamentelor agresive şi repetate cu antibiotice, mişcare cât mai multă în aer liber şi evitarea spaţiilor închise şi a sedentarismului prelungit”, spune nutriţionistul Luminiţa Florea, de la clinica ProVita, pentru Gândul.
Se vor alege alimente cu valoare nutritivă mare, adică alimente care:
1. Aduc un aport proteic de bună calitate: carne albă slabă, peşte şi derivate, ouă, lactate şi brânzeturi cu aport mediu de grăsime în locul cărnii roşii sau bogată în grăsimi şi procesate;
2. Alimente cu glucide integrale, nerafinate, care dau un aport energetic de durată în locul glucidelor rafinate, a alimentelor bogate în făinuri albe şi zahăr;
3. Grăsimi naturale cardio-protectoare din uleiuri vegetale şi oleaginoase în locul grăsimilor animale şi a derivatelor de tip tocături grase şi intens procesate;
4. Multe fructe şi legume cât mai crude, nepregătite termic sau chimic, ca surse de vitamine, minerale şi fibre.
Alimentele sunt aranjate în piramida alimentară, de la bază către vârf, în funcţie de cantitatea ce trebuie consumată zilnic:
1. Pentru un stil de viaţă sănătos, la baza piramidei găsim mişcarea (minim 30-40 minute pe zi) şi hidratarea (minim 2 l lichide pe zi, cu alcool doar ocazional);
2.Alimentele de bază rămân cerealele integrale (făina de grâu integrală, fulgii de ovăz, orz, orez, paste integrale). Acestea sunt produse bogate în fibre, fier şi multe din vitaminele complexului B (tiamina, niacina, acid folic); se recomandă un consum de 5-6 porţii pe zi;
Citeşte continuarea articolului pe gandul.info
Vă mai recomandăm şi: E indicat să mâncăm carne sau să devenim vegetarieni?