Motivul real pentru care blugii au capse la buzunare. Puţini oameni cunosc întrebuinţarea acestora
Utilizarea micilor butoni de nichel sau din bronz a dus, în mod neaşteptat, chiar la răspândirea acestui obiect vestimentar la nivel mondial.
Citeşte şi Cum va arăta Facebook peste 5 ani
Îi purtăm aproape zilnic şi recurgem la ei mai ales atunci când suntem în impas, fie în lipsă de inspiraţie, fie din grabă. Blugii ne rămân fideli şi sunt must-have-ul oricărei garderobe. Blugii rezistă la purtare şi sunt mereu în tendinţe, dar câţi dintre noi şi-au pus întrebarea dacă nu cumva capsele de la blugi au vreo întrebuninţare ascunsă? Cel mai probabil, am ignorat în mare parte banalele capse considerându-le doar parte a buzunarelor jeanşilor, dar ele sunt puse cu sens şi nu au un scop pur estetic.
Adevărul este că fără capse, blugii noştri s-ar găuri sau s-ar rupe.
Contribuţia capselor la istoria blugilor – şi cum şi-au dobândit aceştia popularitatea – este covârşitoare. Mai mult, capsele au dus la crearea blugilor. În timpul Goanei după aur în 1870, municitorii purtau blugi pe şantiere, dar aceştia nu erau rezistenţi şi se rupeau sau se descuseau. Din această cauză, soţia unui muncitor s-a dus la croitorul Jacob Davis şi l-a rugat să-i croiască soţului său o pereche de blugi pentru muncă care să nu se rupă atât de uşor, aminteşte The Independent.
Astfel, lui Davis i-a venit ideea de a echipa blugii cu capse în zonele cele mai supuse uzurii, precum buzunarele sau la baza fermoarului. Capsele au ţinut la loc materialul iar astfel pantalonii s-au uzat mult mai greu.
Pentru că buzunarele sunt cusute peste materialul blugilor, ele au nevoie de o întăritură pentru a fi rezistente la purtare şi la rupere, de aceea, buzunarele sunt garnisite cu capse. Capsele blugilor sunt folosite în industria denim-ului încă de la începuturi şi au fost patentate de Levi Strauss pe 20 mai 1873. Restul e deja istorie.
De fapt, există trei tipuri de capse, cele Levi, cele Lee şi capsele Wrangler. Capsele blugilor se diferenţiază în funcţie de marcă şi au culori diferite: aurii, fabricate din nichel, sau din bronz şi au fie o patină sau sunt finisate.
Pentru că blugii săi cu capse au avut un succes instantaneu în rândul muncitorilor, croitorul s-a gândit să îşi facă un partener de afaceri şi l-a contactat pe Levi Stauss care era la acea vreme comersant şi i-a vândut lui Davis materialul pentru fabricarea pantalonilor.
Cei doi au patentat modelul pantalonilor în 1873, iar pantalonii cu capse au devenit un succes mondial – deşi numele lor de ‘jeans’l-au căptătat abia în anii 1960. Deşi pantalonii din denim erau utilizaţi de dinainte, tocmai capsele lor au dus la popularizarea acestui obiect vestimentar.
Surs: Mediafax